Ostefondue til påske

Neste uke er et påske. En påskemyte er at alle nordmenn drar på fjellet. De fleste feirer faktisk påske hjemme. Mange velger å møte våren i byen, noe som det kan virke som ikke helt blir tilfellet i år. Men det kan snu. Kanskje best å dra sydover om en skal være sikker på vårtegn i påsken i år.

Er du på fjellet så er det flott å samles rundt bordet for god mat, men det er faktisk like flott hjemme. Kanskje noe mer tiltak, vet ikke. Trenger vel ikke være det. I den anledning slår jeg et slag for ostefondue til påske.

Smelte

Har skrevet om fondue før, det vil si jeg har skrevet om ostefondue før. I dag kan fondue være så mangt, men i utgangspunktet var det smeltet ost. Fondue kommer fra det franske verbet fondre. Perfektum partisipp om jeg ikke tar helt feil og med «ue» til slutt så er det vel til og med hokjønn. Vel nok om det, verbet fondre betyr å smelte. Så en fondue bourguignonne har knapt noe med smelting å gjøre.

Eia var vi der! En diger gryte ostefondue; 100% Le Maréchal. Foto: Michael Mathier
Eia var vi der! En diger gryte ostefondue; 100% Le Maréchal. Foto: Michael Mathier

Fondue har altså utviklet seg fra ost til olje, buljong og sjokolade. Ikke nødvendigvis i den rekkefølgen. Sjokolade er jo i henhold til den opprinnelige tanken, der skal tross alt sjokoladen smeltes. Om du ikke synes det blir for mye av det gode kan du starte med ostefondue og avslutte med sjokoladefondue som dessert. Skulle du mot formodning synes dette blir mektig så har jeg forståelse for det. Men velger du riktige viner så kan det bli litt av et måltid.

Sveitsisk?

Det fleste forbinder ostefondue med Sveits. Grunnen til det er nok en liten genistrek fra den Schweizerische Käseunion på 30-tallet. De promoterte nemlig ostefondue som en sveitsisk nasjonalrett. Det gjorde de rett så bra, for slik er det nok i stor grad blitt inne i våre hoder. Men ostefondue er en alperett som har sin opprinnelse i fjellområdene på, ja sveitsisk, men vel så nye fransk og italiensk side.
Fondue er vel så vanlig i for eksempel Savoie og Aosta som i Sveits. Felles er at det er områder med mye fast og smeltevillig ost. Navneopprinnelsen er imidlertid vitterlig et fransk verb.

Fantasi

Nå trenger ikke all ost i fonduen være fast. Det er fult mulig å bruke Reblochon for eksempel, Vacherin du Haut-Doubs (Mont d’Or) også, og vil du virkelig ha litt ekstra smak så klinker du til med litt Munster eller Epoisses. Da får du hvert fall smak. Dermed på ingen måte sagt at tradisjonell ostefondue med tradisjonelle fjelloster ikke har smak.

Ellers trenger du en gryte, hvitvin, litt kirsch, maisena og brød. Men det skal jeg komme tilbake til i morgen eller så. Stay posted!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.