Osteanbefalinger til jul!

I siste liten dette, for dere etternølere. Skrev før helgen om hva Helmersen i Tromsø og Gutta i Oslo anbefalte; mye godt. Siden den tid har det seget på med noen flere innspill.

Fromagerie

Fromagerie her i Oslo har selvsagt Stilton, fra Colston Basett. En skikkelig kvalitetsleverandør altså. Det er bare seks meierier som kan tilvirke Stilton, og Colston Basett er vel kanskje det beste. Kun av melk fra lokale kyr. Mye Stilton er industri med melketilfang fra et stort område, gjerne i Peak District. Flott der, for all del. Gode pub’er med velsmakende søndagslunsjer. Flott område å gå tur i også. Very British.

Hollandsk ost
Hollandsk ost
Vellagret hollandsk Edamer, det er jo juleost så det holder. Og tilsvarende Gruyère Alpage. Ren nytelse om jeg skal si det selv. Var på Majorstuen lørdag, det er jo ett og hint som må ordnes før jul, og stakk innom. Mye god Stilton og andre blåmuggoster i disken. Selv landet jeg på Shropshire Blue, det er en familiefavoritt. Og så litt rakfisk fra Annes have. Ishavsrøye. Den synes jeg er mild og fin. Har ikke vokst opp med rakfisk, så dette er tilvendt i voksen alder. Synes det meste av den rakørreten som kommer fra Valdres er for stram for min smak.

Ostehuset

Ostehuset i Stavanger anbefaler Stilton og Mont d’Or, henholdsvis britisk og fransk juletradisjon. Jeg vet ikke om sveitserne, som også tilvirker Mont d’Or, har et like julete forhold til osten som franskmennene har. I Frankrike er det i hvert fall en juleost.
I tillegg en sauemelksost jeg bare må innrømme at jeg ikke har smakt. Fra Korsika Brin d’Amour. Også kjent under navnet Fleur de Maquis. En kremete, halvmyk ost som er dekket med forskjellige typer urter på utsiden, noe som naturlig nok også har en viss innvirkning på både duft og smak.
Så for dere etternølere i Stavanger, Sandnes og der omkring, Ostehuset kan hjelpe med spennende juleoster.

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.