Ost og Champagne i mai

Blanc de Blancs og Myrull fra Grindal ysteri

Det er ikke noe galt i å hevde at det alltid er tid for ost og champagne, men i hvert fall for oss nordmenn er det noe spesielt med mai og selvsagt 17. mai. Mai representerer som regel den første måneden der vi, her sørpå kan være rimelig trygge på at det ikke kommer mer snø. Da er det lyst og lett og vi begynner å bli sprudlende til sinns. En følelse som lett kan la seg forsterke med bobler i glasset. La det være sagt med en gang, boblene trenger ikke på død og liv være champagne, det finnes mye annet sprudlende og godt. Det er ditt valg.

Hvilken og ost og champagne?

Jeg har jo uttalt på riksdekkende TV at det er din ost og din drikke så du kombinerer som du selv ønsker. Imidlertid er det min erfaring at det er mange som gjerne vil ha litt råd og veiledning. Kanskje spesielt til champagnefrokosten på 17. mai; da vi gjerne vil at det meste skal stemme. De som har den tradisjonen da. Er det spleiselag der all tar med et bidrag, ja da blir det som det blir, og det er flott det også.

Les også: 17. mai – 3 flotte oster til frokostbordet om du vil ha noen andre innspill

Jeg har tatt med et bilde av en blanc de blanc, som funker flott sammen med den lille geitosten fra Trøndelag. Ren nytelse nå i mai. Imidlertid vil jeg nok anbefale en champagne som også har røde druer i seg, som et generelt følge til litt forskjellige oster. Er den moden og rundt, gjerne årgang, så er det enda bedre. Det er det rådet jeg har tenkt å gi deg med hensyn til drikken ut over at det også finnes mye godt alkoholfritt til denne dagen. Da hadde jeg imidlertid gått for noe helt annet, alkoholfri vin av noe slag synes jeg er lite attraktivt.

Langres. Litt champagne i krateret og la det trekke inn.

Ikke så mye rødt, hvitt og blått

Til mine abonnenter ga jeg det rådet her om dagen at de ikke trenger å være så opptatt av at ostene skal ta oppi seg temaet med rødt, hvitt og blått, selv om vi er i mai. Jeg holder meg til det hvite. Så derfor en god Brie og noen chèvre. Der har vi dessuten flere norske som er fine. Myrull har jeg allerede nevnt, Kubbeost fra Hallingdal, samt Lille Aske og Fjelltopp fra Jæren, er alle veldig gode alternativ. Blåmuggost synes jeg blir for tung nå, det er kanskje bare meg, men jeg roer disse til høsten. Hvis du må ha med noe annet, prøv Langres. Kommer fra Champagne-Ardenne og er alminnelig godt tilgjengelig, selv om mange av dem er industrioster. Får du tak en fermier-variant, så er den best. Den ser jo ut som toppen av en vulkan, så nedi der kan du helle litt champagne, da blir det ost og champagne i dobbel forstand. «In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister» har Johan Wolfgang von Goethe sagt en gang. Det gjelder så absolutt for antall oster du serverer, og ikke minst hvor mye champagne du drikker.

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.