Ost i Élysée-palasset

Jeg fant en morsom historie her om dagen, som jeg for så vidt allerede har postet på Facebook men som jeg synes er verd å nevne her også. Skal ikke referere hele men bare si at President Nicolas Sarkozy har bestemt at det ikke skal serveres ost under statsmiddager i Élysée-palasset. Det er ganske eksepsjonelt til Frankrike være, spør du meg.

Jeg skrev tidligere i uken om Brie og andre oster fra Île-de-France. Brie har fra middelalderen av vært en av de mest ansette ostene i Europa, i praksis vil det nok si verden. Opp gjennom tidene er Brie blitt plassert på listene av beste matprodukter, selv om kanskje disse listene ikke nødvendigvis har vært franske. Så Brie har alltid hatt et slags overnasjonalt renommé. På 1400-tallet serverte selvsagt alle franske konger Brie med den største stolthet. Det var en tid pariserne var bekymret for at all krigføringen rundt byen skulle bokkere forsyningene av Brie. Ja, ja. Vi har alle vårt å tenke på.

Så sin berømmelse har Brie både fra det offentlige Frankrike, i den forstand at den ble servert ved alle offentlige middager og det mer folkelige: Paris var en stor by med mange tilreisende. De spiste Brie og tok den med hjem. Så har det bredt seg. Transportutfordringene til tross, i 1648 er Brie tilgjengelig og beskrevet i London.

Og Brie er stort sett lik den i dag som den var for noen hundre år siden, med unntak av hvitmuggen, den kom senere. Kanskje svaret på transportutfordringen ligger i at det er funnet kilder som sier at det var to typer Brie. Den vi kjenner i dag; Brie de Nangis som den het da, en table ble den kalt. Denne produseres fremdeles men ikke i Nangis. Og så var det er Brie en pot som var kjent som oster fra Meaux. Nå er det litt uklart, i hvert fall for undetegnede, om den ble transportert i krukker eller at det var slik at enkelte, som Brie de Meaux, var så rennende etter hvert at den ble servert i krukker. Spiller ikke så stor rolle, det er blitt spist Brie i århundrer.

De fleste regjeringer vil bruke offisielle middager til å fremheve lokale råvarer. Kanskje er den franske presidenten blitt så blasert at han ikke føler det er et behov lenger? Da tenker jeg, hvorfor skal jeg spise Brie, eller fransk ost generelt når franskmenn ikke føler et behov for å servere det. Synes de ikke den er verd det?

Er ikke franskmenn stolt av ostene sine lenger, eller er det bare President Sarkozy? Kanskje jeg skal spørre min nabo; han er fransk. Hva tror du?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.