Oppbevaring av ost, et par regler.

Kanskje ikke noen rakettvitenskap dette, men det skjer da av og til at vi oppdager at vi har pakket inn osten feil. Tydeligvis. Bare overgrodd, eller på vei ut av kjøleskapet for egen hånd. Det siste er utvilsomt et resultat av lang tids ignoranse.

Det trenger ikke være slik. Lite og ofte er det noe som heter. Det kan gjelde for ost. Selv om du har kjøpt plastpakket ost, kan det være greit, når du først har åpnet den, å pakke den i vokset papir. Det er slikt papir som osten gjerne pakkes i når du handler på en ostespesial, for eksempel.

Det er å få tak i det. Du må kanskje lete litt.

Alternativt kan du pakke harde oster så som Parmogiano Reggiano i gasbind, nøytralt da selvsagt. Ikke rett fra en førstehjelpspakke der det lukter medisin lang vei. Et vanlig nøytralt bomulltøystykke vil også gå meget bra.

Aluminiumsfolie er ikke slikt et sjakktrekk som vi kanskje tror. Best går det nok for blåoster, men litt vokset papir først og så folie vil være veldig bra.

Ost som er pakket i vokset papir kan med fordel puttes i en plasboks, gjerne av typen Tupperware, de er faktisk ganske gode på dette. Pass på ikke å blande veldig luktsterke oster med mer nøytrale. Har du først Tupperwarebokser i hus, så har du mange. En plasboks vil hjelpe osten å holde på sin naturlige fuktighet.

Kjøleskapet er et naturlig samlingssted for ost. Ta den imidlertid ut for å temperere den før du skal spise. En liten time holder for de fleste.

Har du ost liggende så sjekk inn av og til for å se at den holder seg godt. Det har den fortjent.

Vel bekomme.

4 thoughts on “Oppbevaring av ost, et par regler.

  1. Hei, jeg har begynt å lage ost selv, men er usikker på om jeg skal pakke osten i papir med vokssiden ut eller inn?

    1. Så spennende. Hva slags ost lager du og bruker du vanlig melk? Eller har du gårdsbruk? Vokssiden skal for øvrig være inn.

  2. Nei, i grunnen ikke; det vil si jeg ser at Matcompaniet har, men det er merket Mons og Guffanti og Bachelet så det er et spørsmål om de vil selge til privatpersoner (hvis det er i den egenskapen du spør). Men du kan forhøre deg der.
    (Beklager at jeg ikke så denne kommentaren før i dag.)

  3. Hei! vet du eksempler på hvor man kan få tak i vokset papir til ost?
    Hilsen Janne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.