Opp som en hjort og ned som en lort!

Alltid lett å være i oppososjon. Så det er selvsagt naturlig at når det kan se ut som om dagens opposisjonspartier kan komme i posisjon, så reverseres de hissigste utspillene de har hatt. Slik som med ostetollen.

Så nå har pipa fått en annen låt. Jeg forstår at er tollen først kommet inn i landbruksoppgjøret, så må de vel vente til neste forhandling før de kan ta den ut av avtalen. Da kan man jo si akkurat det. Nå går argumentene på at markedet har tilpasset seg tollen samt at den er blitt en del av den økonomiske politikken. Det gjelder jo det meste og en eventuell ny regjering blir i så fall ikke noe annet enn nye ansikter. Same shit new wrapping. Dette synes jeg er svakt. Forstår at ostetoll ikke er det viktigste i verden, ikke i Norge heller. Men likevel, Høyre og Frp gikk knallhardt ut, nå er det bortimot full retrett.

Det er ikke slik fatt at jeg er imot ostetoll; den er bare så inderlig på trynet slik den er nå. Dersom regjeringen virkelig vil norske bønder og norsk landbruksindustri vel så burde de ha lagt om hele ordningen. Litt forenklet sagt, legg toll på de produktene som norske meierier lett kan produsere her i landet uten at noen merker forskjell. Dette er industriost i flere former, Apetina og den slags. Allerede importert i tusenvis av tonn tollfritt innenfor dagens ordning og som gjør at norske bønder og meierier ikke kan konkurrere. Og så stopper dere der.

Regjeringen er kanskje for feige til å gå imot den europeiske landbruksindustrien? Da er det lettere å legge monstertoll på ostene fra små gårdsprodusenter og andre småskalaysterier.

Når dette er sagt så skal det også sies at det visstnok er arbeid på gang for å omarbeide ordningen med tollfrie kvoter og auksjonskvoter og at dette skal være på plass i løpet av neste år. Det er kanskje håp?

Og til den eventuelle nye regjeringen som i så fall skal fullføre arbeidet med omleggingen: legg toll på industriost, enten den er revet og blandet med potetmel eller ikke og tilsvarende. La gårdsostene og andre småskalaoster med eller uten AOC eller DOP-beskyttelse komme tollfritt inn, eller med den gamle kronetollen på rundt 27 kroner kiloen, det tåler de. Ingen fare for at disse ostene skal bli rørende billig uansett. De norske gårdsysterien greier ellers utmerket godt å konkurrere med de importerte spesialostene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.