Øl-osten Le Petit Sornin

Til dere som lengter etter en ost dere virkelig kan drikke øl til. En ekte ølost med andre ord. Kan godt drikke øl til de fleste oster, må som med vin være litt omhyggelig med hva slags øl til hva slags ost. Så enkelt og så vanskelig.

Noen sier det er mye lettere å kombinere øl til ost fordi øl ikke har tanniner. Tanninrike viner skal du uansett holde deg unna når du spiser ost og som tommeltottregel er det sikrere med hvitt enn rødt. Øl har uansett sine osteutfordringer i forhold til både bitterstoffer og søtstoffer, så det er på ingen måte noe øl er øl og «fits all.»

Øl-ost

Le Petit Sornin er imidlertid en ølost. Termisert kumelksost som er vasket i øl og passer til øl. Ost av denne typen blir gjerne vasket med saltvann eller Marc av noe slag.

Le Petit Sornin – vasket i øl
Le Petit Sornin er vasket i øl. Eller frottert i øl som det står på etiketten. Osten er halvfast med flott hullsetting som du kan se av bildet. Lys skorpe, du kan gjerne si den er litt ølfarget som naturlig er og med tilløp til bitte lite grann hvitmuggdannelse her og der. Lagret duft, men flott smak som kan være et snev skarp. Dette er ingen stinkeost, men som skikkelige oster skal, så gir den fra seg litt odører etter noe tid i kjøleskapet. Fin lang smak.

Håndtverksøl

Ølet er Sornin Ambrée eller Biere du Sornin. Det er fra et lite håndtverksbryggeri, Les Brasseurs du Sornin, som ligger i Pouilly sous Charlieu utenfor Roanne i Frankrike. Dette er samme området som Mons ligger og det er de som har tilvirket og lagret osten. Kumelksost. Og altså frottert i øl. Sornin Ambrée er som navnet tilsier litt mørkere enn vanlig pilsner, er laget på pilsmalt i tillegg til karamellmalt. Overgjæret. Holder 5,9% alkohol. Fatlagret og ettergjæret på flaske. Alt dette til tross det fremstår som et ferskt og fruktig og veldig likandes øl. Ypperlig til Le Petit Sornin.

Følger prinsippet til Boef bourguignon og Coq au vin. Samme vin i glasset som i gryten.

Å drikke til

Opplagt Biere du Sornin. Antar imidlertid, uten å ha spesielt god kjennskap til hvilke utenlandske øl som er tilgjengelig i Norge, at det er vanskelig tilgjengelig. På grunn av alkoholprosenten er uansett Polet stedet å lete. Kanskje kan Page 24 Réserve Hildegarde Ambrée hjelpe. Ellers har jeg drukket Frydenlund juleøl til osten, standard butikkøl, og synes det fungerte bra.

Juleost?

I disse førjulstider, en tid i hvert fall da jeg drikker mer øl enn ellers; det er vel nå jeg drikker det øl jeg drikker i løpet av et år, og da gjerne juleøl. Men altså, i disse førjulstider vil jeg absolutt anbefale denne osten som følge til godt øl. En juleost med andre ord.

Vel bekomme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.