Nye Knudenost

Kommer litt tilbake til Mat og Vinmessen på tirsdag i denne uken. På standen til Gutta på Haugen fikk jeg smake Aurenes sin nye ost. Aurenes er de som lager Knudenost. Så er ikke dette noen ny Knudenost, det er en helt ny ost fra samme ysteri som lager Knudenost, og så vidt jeg vet har den ikke fått noe navn ennå. Virker mer som en Chabichou eller Crottin-type i konsistensen, altså mye fastere helt gjennom. Knudenost er som regel sjarmerende løs under skorpen, ofte flytende.

Smaken var rett og slett veldig god, uten at jeg sto der og tok smaksnotater, det var på en måte ikke kvelden for det. Jeg hygget meg, snakket med kjentfolk og hadde en god stund.

Chattet litt med Bo Jensen etterpå, det er han som lager osten, og han mener han har enda bedre ost på «lager». Gleder meg til eventuelt å få smake den. Så får vi se. Det er ikke sikkert jeg greier å kjenne noen forskjell, det vil uansett være en stund mellom smakingene.

Smakte også en upasteurisert Camembert, Bernières Jort, på Birkelundens lille franske ostebutikk sin stand. Jeg greide ikke å få noe kontakt, så da så. Men jeg fikk nå smakt den uten brød.

Ut over det var Tind der med noe til dels lovende spekemat. Fenikkelspekepølsen var vel den som gjorde best inntrykk på meg. Men jeg synes fremdeles det er et stykke igjen til italienske salamier og spanske skinker. Når det er sagt så er det umåtelig prisverdig at noen har satt seg fore å virkelig lage kvalitetsspekemat her i landet også. Det er bare å fortsette arbeidet.

For skinkene sin del så er det ikke bare det som skjer etter at dyret er slaktet, selv om det er viktig. Men mye ligger i hvordan selve grisen har det i levende live og hva den spiser og på hvilken måte. Akkurat på det området har vi nok litt å hente her til lands. Jeg mistenker ingen grisebønder for å ha dårlig dyrevelferd, men den beste spanske skinken kommer fra en klart definert rase (Pata negra) og der dyrene får vandre fritt i skogen og spise eikenøtter etter eget forgodtbefinnende. Forhåpentligvis finner de fleste av dem veien hjem. Det jeg prøver å si at meg bekjent er vi ikke helt der ennå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.