Ny sesong

Løvfallstid. Naturen gjør seg klar for vinteren. Dyrene føres ned fra opphold i høyden. Saftig fjellgress byttes ut med høy. Kyrne melker videre, sauer og geiter har andre gjøremål i en periode frem til det går mot lysere tider. Slik jeg ser det har vi to årstider, og to overganger. Høsten er en slik overgang, vi gjør oss klar for vinteren. Ny sesong.

Ny sesong

Mentalt skifter vi fra små lette og syrlige geitemelksoster til faste oster og blåmuggoster med kraftig smak. Det hører denne sesongen til. Selv om vi nok spiser myke hvitmuggoster hele året, er det noe ekstra rustikk og varmende over myke rødkittoster nå utover høsten. Det er tiden for ostefondue. Det er tiden for lunet Mont d’Or, enten den er fransk eller sveitsisk. Nå står det heller moden Camembert fremfor Brie på mitt bord. Mer smak og fylde.

Kraftig smak

Rustikk mat for en rustikk sesong.
Rustikk mat for en rustikk sesong.
Høsten krever kraftigere smaker enn sommeren. Det er nok litt av grunen til at også ostesmaken vår endrer seg litt nå utover høsten. Drikkevanene likeså. Kraftigere viner og mørkere øl.

Solbærsyltetøy

I osteskreppen min er det nå faste oster med mye smak. Spiser dem gjerne med et rustikk landbrød til. Og skulle gjerne hatt litt godt gameldags solbærsyltetøy også, men det har jeg ikke funnet der jeg har vært. Godt mulig Bondens marked hadde kunnet hjelpe, men må innrømme at lørdagene gjerne er fylt opp med andre aktiviteter. Solbærsyltetøy er også litt rustikk. Det er dessuten litt norsk. Spiste kirsebærsyltetøy til fast ost her om dagen og det var veldig godt, men tenkte at her kunne vi brukt solbærsyltetøy.

Nå kommer det vel mange forslag til hvor jeg kan få tak i det. Det er flott, og bare for å ha sagt det; jeg har ikke lett veldig nøye.

Ost og rødvin?

En liten utfordring er at høsten er en typisk rødvinstid. Og ost og rødvin er generelt ingen «match in heaven». Men det er ikke umulig. Krever imidlertid litt forberedelse. Pass bare på at det ikke er skarpe tanniner og tydelig eik.

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.