Norske juleoster!

Norsk Jul

Det fleste av oss feirer en typisk norsk jul basert på norske verdier og skikker. Julen er en tid da tradisjon er viktig, i grunnen helt fra advent begynner.

God mat og drikke hører til og litt rustikk er nå det hele. Veldig tradisjonsbundet også, med regionale variasjoner som rett nok er i ferd med å viskes ut etter som mobiliteten i befolkningen øker. Vi tar med oss det vi har vokst opp med. Opphavet til all tradisjonell julemat ligger imidlertid fast.

Juleoster

Vet ikke om oster har en spesiell plass i julen annet enn på julefrokostbordet. Da er det tradisjonelt Edamer, hollandsk altså, som har vært juleosten. Tror ikke det er noe mer vitenskaplig enn at den opprinnelig hadde rød voks og det er jo dekorativt. Fra England har vi fått Stilton som der er veldig jul, kanskje fordi den passer til portvin og nå er jo tiden for kraftige, røde, søte og sterke viner. Portvin altså. Det er noe med det og denne tiden av året.

Men har vi noen typiske norske juleoster? Nei, tradisjonelt har vi ikke det som jeg vet. Men vi har fått fram noen fantastiske gardsoster som jeg synes burde være på flest mulig bord i forskjellige sammenhenger i løpet av julen.

Julen har harde og myke pakker. Slik er det med julens oster også; noen faste og noen myke, samt noen blå.

Mitt norske favorittostebord ville være:

To blåmuggoster

Fordi de er veldig gode og litt forskjellige.

Kraftkar fra Tingvollost er kjent og lett tilgjengelig. Gjerne en som er litt lagret, kommer i forkjellige modningsgrader i hvert fall opp til et godt år.

Et alternativ som er noe magrere er Blå Vägen fra Straumbotn gård. Ikke så lett tilgjengelig ennå, men en 170 grams variant er å få hos Husets i Mathallen her i Oslo.

To faste

Allsidige og veldig gode.

På den faste siden ville jeg valgt Fjelldronning fra Avdem gardsysteri på Lesja. Lagret lengst mulig, i praksis vil det vel si fire måneder. Generelt godt tilgjengelig i ostespesialer og velassorterte daglivarebutikker.

Hvis jeg skulle hatt noen alternativer til dette så vil jeg anbefale Grotteost fra Hitra. Modnet i en naturlig kjeller, det er vel en slik god gammeldags en det da. Har nok litt begrenset distribusjon, men har vært tidvis inne hos Fromagerie på Majorstuen.

Har du her lyst på en annen smak, for eksempel geit, så anbefaler jeg Kvit Undredal fra Undredal stølsysteri. Vellagret, det vil si rundt seks måneder. Du kan godt kombinere denne med både Fjelldronning og Grotteost.

..og noen myke

En står ut og over alle andre myke norske oster. Munkeby fra Munkeby Mariakloster i Levanger. En Reblochontype, upasteurisert rødkittost og et must på et hvert norsk julefestbord.

Er du sent ute så kan det være at Munkeby er utsolgt, så hva skal du velge da? For en myk ost trenger et hvert julebord eller ostefat.

Jeg har to alternativer. Snøtind fra Derinngarden. Økologisk og upasteurisert, veldig mild og tjener på god temperering. Denne må du nok på Bondens marked for å få.

Edel Frue fra Tingvollost. Pasteurisert og med mer kraft enn sarte Snøtind. Burde være godt tilgjengelig.

Savner du for eksempel chèvre? Den er ute av sesong nå. Vent til februar.

Dette er mine valg. Disse har jeg spist, og likt. Det er også et viktig poeng at de skal være noen lunde tilgjengelig. Men uansett ikke for alle. Slik er det bare.

Å drikke til

Skal du servere noen av disse ostene sammen, inkludert en av de to blå, så vil jeg anbefale portvin til osten. Blå Vägen tåler en god rødvin. Kraftkar må ha noe søtt i glasset. De andre ostene vil nok kose seg med både rødt og hvitt av det gode slaget. Den hvite helst burgunder.

Det er ikke så lenge til jul, så her gjelder det å hive seg rundt.

Vel bekomme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.