Norge, den siste Sovjetstat?

Kanskje litt slitt den svenske næringsministeren Björn Rosengrens kommentar fra 1999, men hadde tydeligvis et visst snev av sannhet i seg. Av og til dukker det opp slike gufs fra fortiden. Jeg refererer selvsagt til Tines løsning på det faktum at vi spiser for lite av både Norvegia og Jarlsberg. Det er da selvsagt i henhold til Tines oppfatning. Jeg tenker at forbrukerne spiser så mye av begge ostene som vi vil.

Jeg har ikke noe imot Norvegia eller Jarlsberg, spiser nok mer av sistnevnte enn førstnevnte til daglig, men det blir veldig kjedelig og forutsigbart dersom jeg skal leve mitt liv på Norvegia og Jarlsberg alene. Jeg trenger mer spenning og variasjon enn som så, også uti osteverden.

Så har det aldri løst noen ting å isolere seg, vi har vel nok eksempler på det. Og Norge prøver på en måte så godt vi kan. Et annet poeng er jo at Tine gjerne vil ha Jarlsberg ut i verden. Vi vil at andre skal kjøpe vår ost men vi vil ikke at de skal få selge sin ost hos oss. En hver produsents drømmeverden.

Hvorom allting er, jeg synes det er en dårlig løsning å legge mer toll enn som det er allrede. Skal Tine få oss til å spise mer ost så får de gjøre det attraktivt på en eller annen måte. Det får være Tines utfordring.

En annen ting er at de ikke benyttet anledningen til å reklamere for annen norsk ost. De nevnte Brie fra Dovre, men det er jo bare fordi den ystes av Tines meieri på nettopp Dovre. Hva med alle andre fantastiske norske oster som ystes på gårdsmeieri rundt omkring i distriktsnorge? Mens Tine legger ned og sentraliserer så dukker det opp gårdsmeieri som gjør det veldig bra. Hvis Tine er opptatt av den norske bonden, så burde de heie litt på de kombinerte bønder og Ollvar O. Kleppvold’er som gror fram i skyggen av Tines landsbrukspolitikk.

Jeg kjøpte litt Jarlsberg i dag jeg, men også Lincolnshire Poacher, og de to norske ostene Knudenost (den er i sesong nå) og Kraftkar. Å kjøpe Jarlsberg gir meg om trent samme kjøpsopplevelse som å fylle diesel på bilen, de tre siste derimot; det er noe helt annet.

Hva synes du?

God fredag, og vel bekomme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.