Noen pasteuriserte oster også..

Det hjelper lite at damen bak disken sier at de er upasteurisert når de ikke er akkurat det. Men for all del, de smakte godt og det var hyggelig lag.

Skrev om Bouchette de Chèvre her om dagen, absolutt upasteurisert. Men en annen Chèvre var (bare) termisert som de da på etiketten bedyrer ikke er det samme som pasteurisering. Det stemmer selvsagt. men det er nå for en hensikt uansett. Pasteurisering er høy temperatur, ca 75 grader, i ca 15 sekunder og kjapp nedkjøling til 4 grader. Terminsering er lavere temperatur, mellom 57 og 68 grader i rundt 15 sekunder det også, og uten samme nedkjølingen etterpå. Termisering er for å stabilisere melken slik at den ikke harskner i de tilfeller det ikke ystes hver dag.

Chabi

Denne Chèvren; Chabi, fra området Rhône-Alpes er altså termisert. Forøvrig en Charollaisform på osten. Flott fin skrukkete skorpe, men utrolig tørr.

Chabi - termisert Chèvre
Chabi – termisert Chèvre
Nesten til det ubehagelige. Men med fiksensyltetøy så kom det litt fukt i munnen og det hjalp godt. Men uten er det en slik ost som sitter fast i ganen.

Port Salut

Port Salut er pasteurisert. Var nok ikke det i utgangspunktet, men nå er den det. Utrolig mye kopiert, og utrolig mange dårlige kopier. Denne smakte godt, det skal den i hvert fall ha. Halvmyk, fin gulaktig ostemasse og med tradisjonell oransje skorpe. Port Salut er jo, om den er aldri så god, en utrolig mild ost.

Etorki

Pyrinéisk sauemelksost. Baskisk, altså litt mor vest i Pyrinéene, departementet Pyrénées-Atlantiques for å være ganske så nøyaktig. Fast og god, men altså pasteurisert. Sauemelksoster har på langt nær så mye smak som tilsvarende geitoster som både kan smake og dufte av både geit og fjøs. Ikke denne her som er mild, rund og fin. Blir ikke lagret mer en syv uker så det er nok noe av årsaken til den milde smaken.
…og så

Camembert

Og så en fantastisk flott og moden Camembert, au lait cru. Upasteurisert med andre ord. Det er det slett ikke alle Camembert’er som er, men denne var altså det. De beste det synes jeg. Og så med en Desvigne Aine, Montee de Tonnerre 1er Cru, til. Nice.

One thought on “Noen pasteuriserte oster også..

  1. «Det stemmer selvsagt, men formålet er det samme, å ta livet av flest mulig patogene, sykdomsfremkallende bakterier. Pasteurisering er høy temperatur, ca 75 grader, i ca 15 sekunder og kjapp nedkjøling til 4 grader. Terminsering er lavere temperatur, mellom 57 og 68 grader i rundt 15 sekunder det også, og uten samme nedkjølingen etterpå.»

    Termisering av geitmelka gjøres for å inaktivere lipase, det naturlig forkommende enzymet i melk som bryter ned fett til frie fettsyrer. Dette er et smart trekk å gjøre med geitmelka hvis melka ikke skal ystet fersk for å unngå harsk smak. Termiseringen ligger som oftes rundt 55 grader som ikke vil drepe hverken patogene bakterier eller alle gode bakterier.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.