Noen ord om Feta

Feta er et ofte misbrukt navn når det gjelder ost. Nå har det vært beskyttet en stund, siden 2002 faktisk og her i landet kan vi se at det danskene solgte som fetaost av kumelk ikke finnes i butikkene lenger, i hvert fall under det navnet. Kampen om beskyttelse sto ellers mot Danmark som ikke syntes noen om det. Ganske frekt, spør du meg. Fornuften seiret, og osten ble beskyttet som det greske kulturbegrepet den er.

Fetaost, eller helst bare Feta er altså gresk ost. Kan tilvirkes på fastlandet og på øya Lesvos. Av sauemelk eller en blanding av sauemelk og geitemelk, men da må andelen sauemelk være minimum 70%. Nå er det slik at den kan enten være pasteurisert eller upasteurisert. Uten å vite det eksakt så tror jeg nok det meste av melken som brukes til Feta pasteuriseres.

Den lages i store blokker og er skorpefri. Oppbevares gjerne i saltvann, det som heter brine på engelsk. 7% salt. Skal lagres i minimum 3 måneder, det vil si sammenlagt i saltvann og tørrlagring.

Feta kommer ellers kjedelig nok fra italienske fetta som betyr skive. Det refererer seg til at osten gjerne kuttes i store skiver og legges på tallerkenen sammen med for eksempel salat. Det andre alternativet er at den er kuttet i terninger. I Helles får du den imidlertid ofte servert som en skive. Kutt opp selv!

Ellers er Feta synonymt med Hellas, sol, late feriedager og flotte salater. Gjerne til lunch sammen med oliven og sinnsykt gode tomater. Selve livet altså. Det er slik den skal nytes. Den har imidlertid videre anvendelsesområder og kan med fordel anvendes til pizza, og brukes også til flere andre greske retter. Prøv den også med litt god olivenolje. Synes du osten er for salt kan du skylle den litt under kaldt vann.

God Feta skal ha et snev av fjøs. Selv om sauemelk ikke er like kraftig i smaken som geitemelk, så er det noen fjøsaktig over den.

Å drikke til

Jeg vil foretrekke en tørr og fruktig lokal hvitvin. Pinot Noir vil også funke på den røde siden. Lyst øl går også bra.

Vel bekomme!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.