Noen flere oster som blir dyrere.

Et par italienere

Asiago er en AOC-ost, eller DOP som det heter der fra områdene Veneto og Trentino Alto Adige. Delvis en alpeost dette også. Ligner en del på Parmigiano Reggiano, men har nå sine særtrekk til forskjell fra PR.
Branzi kommer fra fjellene rundt Bergamo, fast og fin.

Branzi
Begge disse er av kumelk og er upasteuriserte faste oster som ikke har gjort noe annet galt i verden enn å være derifra som de er, smake godt og bedre dess lenger de er lagret.
Så lurer jeg på hva Pecorino har gjort som faste sauemelksoster fra Pyrinéene ikke har gjort. En får gammel kronetoll. De andre får prosentuell monstertoll.

Spania

Mens Manchego står på kronetolliste står ikke Mahón der. En flott halvfast til fast upasteurisert ost fra Menorca. Lages i hovedsak av kumelk men også med islett av geite og sauemelk. En forholdsvis sjelden ost på våre breddegrader, blir ikke noen stamgjest heretter heller.

Stakkars gamle imperiet

De det kanskje går verst utover er britene. Lager mange flotte faste oster de da. Noen perler av noen ostesmørbrødoster, og mye annet. Felles for de alle er at de ikke har noen som helst konkurrenter i Norge. Vel, en kan si at deres blotte nærvær representerer

Keen’s cheddar
en konkurranse, det gjelder jo alt, men såpass må vi tåle. Nå kan det virke som om det går verst ut over cheddar, men det gjør det ikke. Den er bare trukket fram med navns nevnelse fordi den er kjent. Cheshire er en fast ost og er vel regnet som Englands eldste. Isle of Mull nevnte jeg i går, Lincolnshire Poacher er en annen fast ost, og Berkswell er en fantastisk sauemelksost. I tillegg er det Wensleydale, Lancashire, Gloucester, både single og double, samt Red Leicester. Mange flere også, men ikke nødvendigvis alle like relevante.

Summa summarum

Det som blir moralen her etter et par bloggposter er at det kan blir skrint med de virkelig gode faste og halvfaste ostene. Jeg har nok stor sett vært innom de faste, det er mange halvfaste der ute som også skal slite med norske tollmurer, dessverre. Ikke noe galt sagt om de kvalitetsostene som står på listen. Heldigvis fortsetter de myke ostene som før og blåmuggostene vet jeg ikke hvordan det er med. Om alle er unntatt; det er jo varierende fasthetsgrad der også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.