Mt. Tam – en amerikansk liten «treat»

Mt. tam en liten rund ost av pasteurisert kumelk fra Cowgirl Creamery, straks nord for San Francisco. Laget av det amerikanerene kaller triple cream, dvs at den har ca 40% fett. Så ganske yummy, med andre ord.

Dette er ikke noe jeg tror er tilgjengelig i Norge, så det blir mer en kuriositet, så går det jo alltids an å gå på Whole Foods eller noe slikt for å snoke i ostedisken dersom du er på de kanter noen gang. USA har faktisk mye god ost. De er jo litt hysteriske der borte, så all ost som skal selges yngre enn 60 dager er pasteurisert. Upasteurisert ost, amerikansk som importert, må altså lagres i 60 dager før den kan selges.

Cowgirl Creamery, de har vakre navn. En off-white mykost, nesten kremete, og smaker veldig godt. Min kone hadde den med hjem fra USA. Det er flott å bo i et land der det faktisk er mulig å ta med en ost hjem.

Vi har bodd i USA så vi har reist frem og tilbake temmelig mange ganger. Husker at vi en gang hadde med en kyllingsalat på flyet. Det er ikke alltid flymaten er like god og passende. Vi hadde ikke spist den så vi sa til tollerne at vi hadde den. Det er nesten et under at vi går fri og fikk visum etterpå. De er nå rause da, det skal de ha.

Mt.Tam, pasteurisert, men økologisk. Det er nå noe. Ganske tykk skorpe, med litt gualaktige flekker. Myk og smygende med med en litt hardere kjerne som mykner med tiden, litt typisk kittmodnet altså. Flott syrlighet, fløtesmak og så et hint av kalk. Har ikke spist så mye amerikansk ost selv om jeg har bodd der. Da var det mer viktig å spise europeisk, faktisk. Litt ulikt meg, men jeg la mer vinn på å oppdage vin-USA enn oste-USA. Kanskje dumt, det? Denne med nøtte- eller fruktbrød, flott.

Hva drikker vi til så til denne? Amerikansk ost og amerikansk vin, det er en duell osten er dømt til å tape. Vi kan mene nye om amerikansk vin, noe er godt og flott mye er grusomt og komersielt så det holder. Jeg skal ikke si at det ikke finnes. Men du må lete en stund, og jeg tror ikke du skal ta deg bryet med å lete i Vinmonopolets lister, ikke bestillingslisten heller. Osteprodusentene, da i all hovedsak gårdsprodusentene, har mye mer raffinement enn vinprodusentene. Så en lett og fruktig europeisk rødvin passer nok godt her. Hvitvin; ikke for syrlig, prøv å balansere ostens syrlighet. Men hele denne øvelsen er ganske hypotetisk i grunnen.

Nå er flyene til New York ganske fulle, men det er kanskje ikke amerikansk ost som tas med hjem? Jeg gjør nok det, sammen med Jif Extra Crunchy Peanut Butter. Det er godt det.

Vel bekomme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.