Mont d’Or – sesongavslutning

Da er den her; den tiden på året det begynner å bli slutt på Mont d’Or. Det er nemlig en sesongost, og sesongen går fra ca. september til ut mars. Fremover nå brukes melken til å yste Comté. I Frankrike i hvert fall.

Jura

Mont d’Or er en fantastisk ost som kommer fra Jura, både på fransk og sveitsisk side. Slik sett er det ikke likegyldig om osten er fransk eller sveitsisk. Kanskje en liten deltalj for mange, men den sveitsiske, som heter Vachering Mont d’Or, er termisert, melken altså. Den franske er derimot upasteurisert, eller au lait cru som de sier der. Det skulle vel bety noe slikt som av førsteklasses melk. På fransk side heter for øvrig osten Vacherin du Haut-Doubs. Men det står Mont d’Or også på den.

Mont d'Or med hvitløk og hvitvin
Mont d’Or med hvitløk og hvitvin

Dette navnet har de kranglet om i uminnelige tider, så det måtte diplomati på høyt nivå til for å komme til enighet. Offisielt heter de som nevnt over, men uoffisielt heter begge bare Mont d’Or.

Kommer i to varianter. Den mest kjente er jo den lille som kommer i en boks av trespon. Det lages imidlertid en større variant også, mer på størrelse som en ordentlig Brie. Like god den.

Lunet i ovnen?

Skal du lune den i ovnen, så er den lille mest praktisk fordi du bare setter hele greie i ovnen i 25 minutter på 180 grader. OK, ta av plasten først. Skjær av skorpen og dypp litt brød i. Yum!

Når det er sagt, jeg spiste den kald og naturell på onsdag og det var helt fantastisk. Så du ikke varme den opp. Men bortimot rennende er den uansett om den er varm eller kald.

Sesongavslutning hos Gutta

Men nå er det altså snart slutt. Så at Gutta på Haugen annonserte sluttsalg denne helgen. Det er jo en fin måte å annonsere en overgang på. Til andre tider. Nå er vinteren over, våren er her og med den andre oster. Når har Chèvre kommet for fullt. Lyst og lett. Snart påske også.

Jeg spiste altså Mont d’Or på onsdag så det skal jeg ikke denne helgen. Skal derimot på Bondens marked på Majorstuen for å hilse på Jarle Rueslåtten og smake hans Kubb. Det gleder jeg meg til. Da ses vi kanskje der?

Dine våroster?

Hva er for øvrig dine våroster? Skriv i kommentarfeltet, og gjerne hvorfor. Historier ar alltid interessant.

Å drikke til

En hvit fra Jura, gjerne på Chardonnay. En «vanlig» en. Ikke begi deg ut på Vin Jaune i full eller kvasivariant med mindre du vet hva du går til. Alternativt hvitt fra Burgund, ikke dårlig det heller. He, he!

God helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.