Min gule Emmentaler T-skjorte

I dag er dagen for min gule Emmentaler-T-Skjorte. Jeg har fått den av en som heter Gisle. Vi har faktisk aldri møttes, men vi vet om hverandre. Han har så vidt jeg vet jobbet med det sveitsisike apinlandslaget, som igjen er sponset, eller var, jeg vet ikke, av Ementaler og le Gruyère. Dessuten har jeg malt hus i dag også. Gult.

T-skjorten har mønster etter et ekte avtrykk av en Emmentaler. Disse ostene, hjulene, er som du forstår ganske store. Siden man kan lage avtrykk på t-skjorter fra en ost, mener jeg. Rundt 100 kilo. Har du en slik på ostebordet ditt så er det ingen som glemmer det. Tro meg.

Emmentaler er i utgangspunktet en sveitsisk ost. En fast kumelksost som er upasteurisert. En alpeost til og med. Hjem for denne osten er dalene i Emme. Her har de sogar laget ost siden 1300-tallet. Som de fleste fjelloster er Emmentaler «kokt» som det heter. Det betyr ikke at melken er kokt eller pasteurisert, men en viss grad av oppvarming er del av prosessen.

Osten har en forholdsvis uregelmessig hullsetting av ikke alt for store hull. Da er fransk Emmentaler vesentlig mer uregjerlig med tidvis så store hull at den ikke helt henger sammen. Se bildet.

Dette bringer meg over til at ja, Emmentaler er sveistsisk i utgangspunktet, men i fjellområdene her var vel ikke grensesettingen så alvorlig i hine hårde dage,

Emmental de Savoie
slik at samme ost ble laget på begge sider av grensen. Det måtte det selvsagt på ett eller annet tidspunkt komme en opprydding i, slik at i dag har vi Emmentaler eller Emmentaler Switzerland og så har vi fransk Emmentaler eller Emmentaler de Savoie.

I tillegg til den vesentlig mer uryddige hullsettingen i den franske varianten føles den nok noe tørrere i munnen enn den sveitsiske som har en noe mer gummiaktig tyggemotstand. Også kjent for sine tårer som er et definitivt kvalitetstegn. Hint av nøtter i smaken gjelder begge to. Alpeoster hører med til mine absolutte favoritter. Sammen med godt brød, ditto smør og altså en godt modnet alpeost. Kvalitet i glasset. Da er livet godt. Da også!

Har du muligheten bør du prøve begge sammen. Er du ostefondue-fantast er dette osten, men det vet nok i så fall.

Å drikke til: En veldig generøs ost når det gjelder vin. Røde Burgundere og nordlige Rhône-viner. På den hvite siden: Kommuneviner fra Burgund og hvite Rhône-viner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.