Min Emmentaler T-skjorte

Det har jeg altså. Gul og med hull i? Nei ikke helt, dvs. den er gul, og hullene er trykket på. Men det er avtrykk av en ordentlig Emmentaler ost, sveitsisk. Emmentaler kan som kjent også være fransk. Nå er nok osten litt blekere enn t-skjorten, men det spiller ingen rolle.

Imidlertid så inspirerte det meg til å skrive litt om osten Emmentaler. Den kommer i litt forkjellige varianter. Først og fremst sveitsisk og fransk henholdsvis. Det finnes Gud bedre noen som heter Emmental industriel som jeg tror du kan tenke deg hva er.

Imidlertid, Emmental AOC er noe annet. Fra dalen Emme i kantonet Bern. Derav navnet Emmentaler, altså en fra Emme. Det går både for osten og folket som bor der. Dette området er av mange betraktet som kvintessensen av Sveits og heter eller kalles også Mittelland.

Har laget ost siden 13. århundre her; i mange ostesammenhenger ikke så veldig lenge, men lenge nok. Skikkelig Emmentaler lages selvsagt av upasteurisert melk, varmes opp til ca 53° Noen oster blir det og har ikke noe med pasteurisering å gjøre. Ostemassen i former og deretter lagring ved forskjellige temperaturer fra noen dager til flere uker. Men minst fire måneder skal en Emmentaler ha, da er de unge og milde. Så har vi Extra, Surchoix og Reserve som må være minst åtte måneder gamle. Så fines det grottelagret, de får en fin nøttesmak etter hvert, de skal være lagret minst 12 måneder og seks av dem skal være i en ekte grotte.

Kjempeost, Emmentaler. Hver ost veier mellom 75 og 100 kilo. Skrev her forleden dag om sesong og Emmentaler fra vintermelk er elfenbensfarget, mens sommermelken gir en lysgul farge på osten. veldig anvendelig ost i den forstand at du kan godt spise den som den er, gjerne med noe søtt på. På godt grovt brød, gjerne nøtte og fruktbrød, og den kan selvsagt smeltes enten på ostetoast eller i en ostefondue. I det hele tatt.

Å drikke til: Veldig vinvennlig denne. Jeg foretrekker en god Chardonnay, i praksis betyr dette en hvit burgunder eller en vellagret Chablis. Lokale viner er også mulig, men da hadde jeg hoppet over til Jura for noen flotte viner til. Pinot Noir går også veldig bra, men nordlige Rhône er heller ikke å forakte. Skal du til fjells så passer det nok beste med drikke på flaske.

Vel bekomme uansett.

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.