Men kanskje i et lite hjørne et sted…?

Å nei da. Glem det. Det var lite annet å hente enn en variasjon av den norske hverdagsosten vi ellers måtte ha i hus. Neste gang, hvornår det måtte bli, skal jeg i hvert fall prøve Maxi mat, eller hva det heter. Bedre der?

Jeg trodde jeg hadde noen vage fornemmelser av at det var manuelle punkter i den butikken. I så fall var det ett igjen på noen få meter, for kjøtt.

Osteutvalget var begredelig

Utifra mitt ståsted det da.
Men litt hverdagsost fikk vi kjøpt. Västerbottenost. Så et lite stykke, et halvt kilo i hvert fall, av Falbygdens Arn HerrgårdExtralagrat med mycket smak. Extra stark. Pasteurisert begge to. Og ikke noe billigere enn tilsvarende ost i Norge. Tvert imot. Og det er greit det.

Sveriges minsta mejeriförening

Én positiv greie var det imidlertid. Jeg fant en ny juleost til litt senere. Altså en senere jul. Nytt tilfang til kjøleskapet. Gäsene Julspecial. Fra Gäsene mejeri i Västergötland. Du tar av i Gøteborg og kjører nordøstover, så kommer du til dette lille meieriet i Ljung.

Halvfast, allerede lagret mer enn 11 måneder og fra Sveriges minsta mejeriförening. Den er på et godt kilo og den er vokset. Det likte jeg. Den har imidlertid plast utenpå der igjen. Og som alle andre svenske oster er den sylinderformet. Pussig det der.

Gäsene julspecial
Gäsene julspecial
Gäsene mejeri er et lite lokalt kooperativ med 48 medlemmer. Men bare 28 leverer melk. De tilvirker 1900 tonn ost i året. Osten er pasteurisert, med litt sånn småindustriell tilvirkning. Imidlertid: «Ost handlar om passion, det är hemligheten. Och det har vi gott om här» sier de på meieriet. Så de er i hvert fall stolte av både bygda, bøndene, meieriet og osten og gjør mye for å beholde det slik. Det er jo prisverdig synes jeg. Meieriet og osten har ellers merket Svenskt Sigill.

Gjess

Navnet Gäsene betyr som du sikkert har forstått; gjessene. Det er fordi det i hine hårde dager beitet gjess på områdene der nå kyr trives. En gås er da også med i meieriets logo. Kult.

God ost?

Men er osten god? Jeg regner vel med det. Men noe sikkert svar fra meg får du ikke før tidligst om et år, kanskje to. Vi får se. Kjøpte bare en.

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.