Matstreif 2015

Så er det den tiden av året. Gryende høst, fint vær med litt skarp luft både morgen og kveld. Tror dette klimaet passer gjennomsnittsnordmannen veldig bra. Men i tillegg, og spesielt heldig om det kombineres med ovennevnte vær, er det altså Matstreif. I år blir det naturlig nok Matstreif 2015.

Skal ikke

Bare for å ha sagt det; jeg skal ikke. Har ikke noe imot arrangementet, men i år er det konfirmasjon. Nå må jeg innrømme at jeg synes det er blitt litt for trangt etter min smak. Det er jo kjempemessig at norske lokalprodukter tiltrekker slik oppmerksomhet og folkemengder. Men litt mye sild-i-tønne-følelse.

Avlatsarrangement?

Så får jeg håpe at det ikke er slik med Matstreif som det er med kirken. Stemningsfullt å gå i kirken julaften, men det får holde. Lokalmatprodusentene trenger litt mer ‘støtte’ enn ett årlig avlat på Rådhusplassen i Oslo. Tror ikke noen forventer at vi skal ha lokalprodusert mat på bordet hver dag, men hvis alle har det noen ganger i året, så gjør det en stor forskjell.

Mitt kjøleskap

Her i huset må jeg innrømme at ost er overrepresentert. Norsk gardsost har vi vel i kjøleskapet til en hver tid, fra en eller annen småskalaprodusent. Det synes jeg er flott om jeg skal si det selv. Ikke alle er like gode å få tak i, så det nok mange oster der ute som ikke har kommet min vei ennå. Det er ellers veldig fint å ha noe til gode.

Norske gardsoster

Jeg hadde ikke noe spesielt forhold til norske gardsoster før Matstreif for noen år siden. Var mest opptatt av spesielt fransk ost (og det er jeg ennå). Men den runden det året ga meg en oppvåkning med hensyn til hva som fantes av norsk lokalprodusert ost. Og så mange upasteuriserte oster, gitt. En fryd var det. Og færre produsenter er det slett ikke blitt siden det. Skulle jeg ha en innvending så måtte det være at bredden kunne vært bedre. Mange yster i samme stil.

Ta deg en tur

Jeg anbefaler Matstreif 2015 om du vil danne deg et inntrykk av hva som finnes der ute. Kjøp gjerne med deg noen oster og produkter som er i sesong. Unngå de mest overprisede serveringstilbudene, for de finnes også. Smak deg gjerne frem, mange fantastiske produkter, men lokalprodusert er ikke nok i seg selv, det skal holde kvalitetsmessig også. Og så, ikke alt er så lokalt som det ser ut til. Jeg handlet klippfisk i fjor, den var fanget i Stillehavet. Ikke særlig lokalt det.

God fornøyelse!

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.