Mathallen Vulkan

Hyggelig å bli invitert på informasjon om Mathallen som åpner om en og en halv måned. Det kommer til å skje mye der og det er mitt ønske at de får det til. Tror de har gjort en bra jobb så langt, og Forsmak ble jo en suksess med 35 000 besøkende.

Det blir mye bra mat der, og noen morsomme konsepter. Kulinarisk Akademi er inne og vil kjøre kurs på tre nivåer. Veldig bra. De satser på barna, klokt. Det er tross alt fremtidens forbrukere, og dersom vi vil at Nordmenn skal bli mer bevisste i matveien så må vi nok gå den veien som trengs.

Det er nok også en av grunnene til at Tine er inne. De har penger. Skal vi imidlertid basere oss på det vi så idag, og jeg innnrømmer at jeg er opptatt av ost, så er ikke Jarlsberg lagret i 6 måneder godt nok. Det kan jeg kjøpe hvor som helst.

Det er Tine og Den Blinde Ku som vil være de rene ostehusene. I tillegg vil flere andre butikker selge ost. Basert på hva jeg så i dag så lar jeg meg ikke imponere. Nå er det slett ikke slik at dagens sortiment på noen måte er representativt for hva som vil komme når Mathallen har åpnet. Så jeg vil vente og se. Den Blinde Ku setter seg mål å bli Oslos beste ostebutikk. Det er et prisverdig mål, men jeg kjenner flere som er klar til å konkurrere om den plasseringen. Konkurranse skjerper. Det vil høyne nivået i Oslo enda mer. Gleder meg.

Innrømmer at jeg er ganske nerdete når det gjelder ost, så det trenger ikke nødvendigvis være lurt å basere sortimentet på min smak. Men basert på det jeg så i dag, med unntak av Kulinarisk Akademi som meget prisverdig hadde tatt med seg Munkeby, er jeg litt bekymret. KA berget imidlertid ostedagen.

Det kan ikke være en mathall uten et rikt utvalg upasteuriserte oster. Etter min fattige oppfatning uti osteverdnen er det på det området det skjer. Verken Tine eller den Blinde Ku er kjent for å være oppptatt av det. Det kan selvsagt være endringer på gang, hva vet jeg. Jeg håper det.

Så er Mathallen et prisverdig tiltak som de selv sier aldri vil lønne seg. Jeg håper jo det jeg da, en dag. Det blir mye å oppleve og handleturen blir selvsagt helt annerledes enn på super’n. Er så glad for at 34-bussen går rett utenfor og tar meg et godt stykke på hjemvei, et knapt kvarters spasertur til slutt har jeg nok bare godt av.

Tror vi er på vei mot noe bra, men er spent på om alle driverne/konseptene er profesjonelle nok og om de er spesielle nok. En del er det utvilsomt.

2. oktober er dagen, fremdriften er i rute. Det er bare å sette kryss i kalenderen.

3 thoughts on “Mathallen Vulkan

 1. Jeg hadde ikke anledning til å være der selv, så jeg kjenner ikke til hva som ble presentert. Kjenner heller ikke til dine ostepreferanser utover hva du nevner her. Det jeg derimot kjenner til er Den blinde Ku, deres produkter og deres satsning på Vulkan.
  De vil ikke bare selge sine egne produkter, men også en mengde topprodukter både fra andre norske småskalaprodusenter såvel som europeiske. Deres hovedleverandør på importost har et sortiment på over 5.000 varianter, i tillegg til at det meste kan skaffes på forespørsel. Vil både håpe å tro at der kan finnes noe som kan gjøre deg også fornøyd :-).

  Kan forstå din begrensede begeistring utfra det begrensede utvalget som ble presentert, men dette ligger rett og slett i at varer som skal selges om 1,5 mnd rett og slett ikke er kommet i hus ennå.

  Må også komme med en aldri så lite korreksjon når det gjelder Den blinde Ku og pasteurisering. De pasteuriserer ikke ostene sine på tradisjonell måte, men bruker en teknikk som ligger mellom dette og upasteurisert. Nettopp for å få tatt vare på endel av de smakene som forsvinner gjennom pasteurisering og samtidig ta vare på mattryggheten. Nå finnes det mange av oss som bryr oss mere om god smak enn om den siste promillen av mattryggheten som pasteurisering innebærer.

  Jeg kan forsikre deg om at også vi har masse å glede oss til i den nye ostebutikken på Vulkan.

  Ser frem til å treffe deg der.

  Mvh

  Frode

  1. Takk for kommentaren. Setter pris på det. Ingenting ville glede meg mer enn at ostetilbudet på Mathallen blir fantastisk og ser veldig fram til å teste det ut. Og det er jo Den Blinde Ku som må dra det lasset.

 2. Må nesten få lov til å komme med en kommentar til når det gjelder pasteurisering.

  Det er riktignok en av faktorene som påvirker smak og kvalitet på ost, men dog bare en av mange. Like viktig er melkekvaliteten (bl.a. rase, ferskhet, økologisk, beite osv spiller inn), produsentens kunnskap, lagring etc.

  Et godt eksempel på dette er igjen Den blinde Ku, hvor deres Camembertvariant, «Camemås» konkurrerte ut alle upasturiserte oster under Fancy Foodshow i New York eller «Blåmandag» som vant gull under Osteolympiaden i Østerike i 2010.
  Dette viser at det er fullt mulig å produsere høykvalitets oster også ved bruk av moderate pasteuriseringsteknikker.

  Mvh

  Frode

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.