Lukter du på Brie’en?

Det gjør jeg. Og det bør du også gjøre. Spesielt dersom jeg går rundt i daglivarebutikken og ser på Brie. Er ikke så veldig begeistert for disse komersielle variantene, Brie de Paris og hva de heter. Av og til er det imidlertid mer enn godt nok. Nå var det ikke meningen å henge ut akkurat den, den er ikke noe verre enn noen annen.

Det jeg har erfart noen ganger er at Brie lukter og smaker salmiakk. Det synes jeg lite om. Det er på ingen måte noe jeg forbinder med smakfullt. Derfor går jeg rundt og lukter på Brie i ostediskene, selv når jeg ikke har tenkt å kjøpe noe.

Hva er det som gjør at den lukter og smaker salmiakk? Gjør den det så er den rett og slett overmoden. Det er faktisk den samme bakterien som fremkaller salmiakklukten som modner osten. Så det handler rett og slett om å ha kontroll på modningen. Kan jo selvsagt være at den ikke selger så raskt som tanken var og at den dermed blir for gammel. Ofte er det nok mangel på kunnskap om ost i butikken. Ost er ost, og nordmenn spiser den osten de får, vet du! Vet ikke jeg, men overmoden er den i hvert fall.

Nå forlanger ikke jeg å få lukte på osten på Fromagerie for eksempel. Jeg stoler på at de har kontroll. Kanskje jeg burde det, be om å få lukte på den? Kanskje litt uhøflig. Jeg vil jo ha ordentlig vare. Men dersom det er selvbetjent og ferdigpakket, da gjør jeg det i hvert fall.

4 thoughts on “Lukter du på Brie’en?

 1. Hei,
  jeg viste ikke om denne siden din , men så bra den er ! Flott med osteglade mennesker .Jeg driver Gutta på Haugen og har lenge hatt lyst til å ta bort Brie de Paris , men har beholdt den fordi det er noen faste kunder , og noen som ikke kan spise de upasturiserte variantene . Alle skal få!
  Neste høst åpner jeg et nytt matkonsept på Skøyen og skal virkelig satse hardt på ost og ferske varer av alle slag , med servering !
  Kom gjerne med innspill og ønsker . Kanskje tips til gode ostesider , butikker , markeder rundt omkring i verden om du vil .
  Hyggelig om du kommer innom ved anledning og spør gjerne etter meg !
  God helg !
  Trond
  ( PS- vi har et relativt stort utvalg nå av Neal Yards oster , Stichleton, Keens osv )

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.