Le Petit Sornin

Det er høsten og jeg syntes det kunne passe med denne osten igjen. Det er en stund siden sist. La meg få si det med en gang, den er termisert. Og så vasket i øl. Ølet er Sornin Ambrée eller Biere du Sornin. Det er fra et lite håndtverksbryggeri, Les Brasseurs du Sornin, som ligger i Pouilly sous Charlieu utenfor Roanne i Frankrike. Dette er samme området som Mons ligger og det er de som har tilvirket og lagret osten. Kumelksost. Og altså frottert i øl. Sornin Ambrée er som navnet tilsier litt mørkere enn vanlig pilsner, er laget på pilsmalt i tillegg til karamellmalt. Overgjæret. Holder 5,9% alkohol. Fatlagret og ettergjæret på flaske. Til tross for alt dette, eller på grunn av, så fremstår det som et ferskt og fruktig og veldig likandes øl. Ypperlig til Le Petit Sornin.
Jeg hadde ikke Sornin Ambrée i dag så jeg nøyde meg med en Blonde fra Kinn; Bøyla. Jeg er ingen stor verken øldrikker eller ølkjenner, men jeg synes uansett at kombinasjonen var fortreffelig.
IMG_4279.JPG

Juleost?

Jeg må innrømme at jeg fikk sterke juleassosiasjoner. Kanskje var det duften av osten, litt jordlig og litt gjær. Noen vil nok synes at den er, duften altså, litt emmen. Men når det gjelder ost er ikke det nødvendigvis noe negativt i mitt hode i hvert fall. Men i ostens verden henger ikke alltid duft og smak sammen. Samme gjelder ofte for vin. Eller kanskje var det kombinasjonen med øl. Som sagt er jeg ingen stor øldrikker, men det er om høsten og i julen jeg drikker det. Så kanskje derfor. Det synes jeg jo hadde vært en fin variasjon, fra blåmugg og Edamer. Eller i tillegg til.

En av disse særegne ostene

Le Petit Sornin er ingen industriprodusert masseost. Den blir håndlaget på ett sted og vasket i øl fra det lokale bryggeriet. Og det er vel denne symbiosen som har skapt osten. Dette er i Mons sitt nærområde så det er som nevnt de som har tatt ansvaret for å tilvirke og modne osten. Et i positiv forstand sært og godt tiltak.

Å drikke til

Om du fremdeles skulle være i tvil. Øl. Litt fyldigere og mer typete øl enn pils. Den er vasket i Ambrée og da tenker jeg at et øl i det området også bør drikkes til. Men dette har jeg veldig lite greie på.

Tilgjengelighet

Jeg kjøpte min hos Gutta. Vet ikke om denne osten er alminnelig tilgjengelig hos ostespesialer rundt om kring i det ganske land. Hvis ikke er det bare å spørre etter den. For den finnes.

God fornøyelse!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.