Kurs høsten 2018

To kurs som kommer nå utover, i tillegg til litt andre arrangementer, så som Smaksfestivalen på Elverum. Gunnkurset som er en fin introduksjon til de forskjellige ostefamiliene, har jeg allerede kjørt, men det kommer ett til nå i oktober, så bare å melde seg på.
Ellers kommer en annen gjenganger; Blåmuggoster. Alltid stas og god stemning før julestria setter inn.

Har også lagt inn kurs for vinteren/våren, og de finner du HER. Det er mange som velger å gi et ostekurs i julegave, bryllupsgave eller bursdagsgave. Grunnkursene er de mest populære i så måte. Vi lager og sender gavekort om det er et ønske.

Hvis ikke de kursene eller tidene som er nevnt under passer, kan jeg godt komme dit du befinner deg, eller arrangere kurs eller smaking på jobben din; enten som et sosialt arrangement for de ansatte eller kundetreff. Hvis dere er en vinklubb så er kanskje ost og vin en fin variasjon fra de vanlige møtene? Noen erfaringer her.
Tar dere en litt utvidet lunch på en fredag, så kan jeg komme og holde en «Lunch og learn» med tema ost. Så får dere alle en pangstart på helgen og vet hva dere skal kjøpe inn!

Blåmuggost og Vin

Torsdag 6.12.18 kl. 19:00
Nå er et nok for sent å melde seg på.
Vi lader opp til jul med de typiske blå juleostene; smaker et fint kobbel norske og utenlandske varianter og forsker litt på hva slags viner som passer til. Stor stemning med mange gode oster og mye god drikke på fjorårets kurs. Her kan du virkelig hente inspirasjon både til julens oster og dertil egnet drikke. Så er jeg temmelig sikker på at det blir fritt for pepperkaker.
God stemning til tross, vi smaker og smatter og analyserer oss frem til forskjeller eller likheter. Er det forskjell på Stichelton og Stilton? Det kan du få bryne deg på.

I tillegg vil du lære litt om hva blåmuggost er og hvordan den tilvirkes. Krever ingen forkunnskap, men du bør like blåmuggost eller ha bestemt deg for å ville lære å like det. Så skal du ikke se bort fra at vi lurer inn en god hollandsk Edamer eller Gouda i tillegg. Alle julete ostegodsaker er ikke nødvendigvis blå.

En kveld med ost, vin (og kanskje en egnet øl også), samt annet passende tilbehør, for ikke å glemme facts og fun facts, anekdoter og annen mer eller mindre nyttig informasjon, så som sannheten om hvorfor Stilton er selve juleosten. Du får i tillegg et lite hefte om hva blåmuggoster er og hvordan de tilvirkes.

Dette kurset passer ikke for gravide.

Jeg planlegger følgende oster:

Stichelton
Stilton – Colston Bassett
Roquefort – Carles
Fønix – Stavanger ysteri
Råblå – Grindal ysteri
Kraftkar – Tingvollost
Så blir det nok en hvit juleost også, vi får se:-)
..og noe veldig typisk jul som blir helt fantastisk i kombinasjon med grappa?

Viner:

Singla Heritage du Temps Rivesaltes Ambre 1980
Quinta do Noval Silval Vintage 2001
Vi velger en Sauternes fra egen kjeller.
Produttori del Barbaresco Aged Grappa

NB! Det kan bli endringer og det kan bli en ost eller to i tillegg. Vi vet nå aldri.

Varighet ca tre timer.
Pris: Kr. 850,- per person.

Påmelding her

Hvis det er noe du lurer på, ta kontakt her

Grunnkurs oster

Torsdag 11. oktober 2018 kl. 19.00 -> Her er du nok for sent ute.
Vi gjentar denne suksessen og går gjennom de forskjellige ostefamiliene. Hva er egentlig ost, og hvordan blir den til? Hva gjør ost så forskjellig, selv om utgangspunktet ofte er det samme? Vi lærer å smake på ostene og kjenner og ser på forskjellene. Til det bruker vi et skjema fra Academy of Cheese. Det gjør oss litt bevisst på hva ost smaker, og hva som er typisk for de forskjellige familiene, samt at vi blir i stand til å kjenne igjen en ost i ostedisken. Så skal vi kjenne forskjellen på en pasteurisert hvitmuggost og en som er ystet av rå melk. I tillegg er vi innom hva som er bra tilbehør for ost, og hva som ikke er det.
En spennende reise gjennom i hvert fall en åtte – ni+ oster med dertil egnet drikke og annet passende tilbehør.
Kurset passer ikke for gravide.

Foreløpig har jeg planlagt følgende oster:

Kremost av geitemelk – Rueslåtten ysteri
Lille Aske og Fjelltopp – Bos ysteri
Brie de Meaux
Brie de Paris e.l.
Taleggio Latte Crudo
Epoisses Gaugry
Fjelldronning – Avdem
Emmentaler Gotthelf 20 mnd
Råblå – Grindal ysteri
Roquefort Vernières

Viner:

Domaine de la Loge Pouilly Fumé 2017
Le Faîte Saint Mont 2014
Royal Oporto Ruby
Roche de Bellene Bellenos Coteaux Bourguignons Cuvée Rouge 2016

Ønsker du alkoholfri drikke, så vær snill å si fra om det ved bestilling.
Varighet ca 3 timer
Pris: Kr. 750,- per person.

Påmelding her

Et lærerikt kurs om ost og vin, der smak og kunnskap står i fokus. Tusen takk for oss.
Jørn Tore Persen, Ølakademiet

Linje 9 – Kolsås senter

Fredag 12. oktober kl. 20.00
Kom til Linje 9 på Kolsås senter fredag 12. oktober for å bli med på en spennende smaksreise i ostens verden.
Påmelding til Linje 9.

Gulating Pub, Gamlebyen i Fredrikstad

Ost og øl. En guidet smaking

Torsdag 25. oktober
Rundt åtte oster og fem øl. Litt godt brød. Det trengs ikke noe mer.
Kontakt Gulating PUB i Gamlebyen, Fredrikstad for påmelding.

Smaksfestivalen i Elverum

8 oster og 4 viner

Lørdag 10. november kl 12.00 – 13.30
Glomdalsmuseet, Elverum.
Kom og bli med på en spennende reise i ostens verden akkompagnert av fire viner. det blir som et grunnkurs, der vi går gjennom de viktigste og beste ostene. Hva er karakteristisk, hvorfor er de forskjellige? Det vil bli oster av kumelk, geitemelk og sauemelk. Og sikkert noen oster du aldri har smakt før.

Jan Peter sin «oste-leksjon» fikk frem oste-entusiasten i de fleste av oss her på Jessheim!
Med solid og imponerende kunnskap og engasjement om både prosesser, enzymer, geografi, lukt, duft og smak fikk han hele kontoret til å snakke om ost i flere dager etterpå. (Ja, vi snakker fortsatt om det!) Takk for en fin reise gjennom ostens verden, vi gleder oss til å bruke ny kunnskap på videre osteopplevelser! Marit Rasmussen, Læringsverkstedet

Tenker du på å delta, så skal du først lese det som står under

Det blir en kveld med gode oster og gode viner, snodige historier og litt fakta om ett og hint. Det lover jeg. Om du er alene, dere er et par eller en vennegjeng, så er dette en flott måte å tilbringe en kveld sammen. Og det tør kjapt opp rundt bordet.
Kursene passer ikke for gravide.
Deltakere må ha fylt 18 år.

Inkludert i prisen er ost, vin (øl) eller alkoholfri drikke, brød/kjeks og naturlig tilbehør så som honning, syltetøy og pære i tillegg til et kompendium om ost og hva som passer best til.

For kurset gjelder maks 12 deltakere.

Sted: Brageveien 1A, Oslo

Les dette før du melder deg på!

Påmelding er bindende. Ved avmelding inntil en uke før kan påmeldingsavgiften, minus et gebyr på kr. 50,- refunderes. Alternativt kan påmeldingsavgiften overføres til et annet kurs. Ved avmelding senere enn en uke før arrangementet så refunderes ikke påmeldingavgiften, men den kan overføres til et senere/annet arrangement. No shows er too bad. Skulle jeg av forskjellige årsaker (så som sykdom, for få påmeldte, force majeur o.l.) kansellere, vil kursavgiften refunderes i sin helhet. Eventuelle andre kostnader du måtte ha pådratt deg som følge av påmeldingen erstattes ikke.

Påmelding her

Husk å velge riktig dato. Ellers kan du bruke kontaktskjemaet her:

    Brie Le Fougerus
    Brie Le Fougerus

    Da jeg feiret min 60 års dag var hovedmenyen ost.
    Jeg er spesielt interessert og glad i ost. Har spist ost fra hele verden i mange år. Jeg ringte Jan Peter Aursnes og spurte om han kunne stille opp som spesialist på ost i mitt selskap. Fikk raskt ett «ja det kan jeg tenke meg». Vi hadde et lite planlegningsmøte, og Jan Peter tok seg god tid til å høre på mine ønsker og kom med gode innspill til sammensetning og type oster til et fantastisk ostebord med tilbehør. Han sto for bestillingen og gav innspill til det ekstra vi skulle ordne til bordet. Han var med fra 2 timer før gjestene kom og anrettet alle ostene lekkert.
    Informasjon om alle de spennende ostene og all historien rundt formidlet han til alle våre gjester (vi var 70 stk.) på en profesjonell og informativ måte, med et hyggelig smil og en god kommentar. Det ble en stor opplevelse både for meg som jubilant og for mine gjester. Jeg anbefaler ham på det varmeste. Carl Henrik Bache

    Ego

    Jeg heter Jan Peter Aursnes, er OsteEvangelist og driver dette nettstedet, OstePerler.no Videre er jeg Fagansvarlig for oster i Store Norske Leksikon samt at jeg skriver om ost for Norske Vinklubbers Forbund og deres medlemsblad Bulletin. Har gjennomført Grunnkurs i norsk tradisjonsysting ved Sogn Jord- og Hagebruksskule, Aurland og er Academy of Cheese Associate. Har de siste årene også deltatt som dommer under NM i lokalforedla mjølkeprodukter, samt at jeg skal være dommer under årets World Cheese Awards. I tillegg har jeg skrevet boken Unlock Your Future – The Key to a Fulfilling Life. Men den handler ikke om ost, bare det gode liv! Den kan du laste ned gratis hvis du klikker HER.

    Share your cheese knowledge
    Handlekurv
    Skroll til toppen