Knudenost med aske?

Askeost, ser jeg at det adviseres fra Knudenost. Det blir morsomt på ett eller annet tidspunkt å få smakt. Mange av de ferske geitosten er gjerne «rullet» i aske. Det var kanskje å ta sterkt i, men de har i hvert fall fått seg et lite askelag.

Hvorfor aske rundt osten? Dette er et særpreg for mange geitoster av chèvre-typen. Litt av grunnen er at det er dekorativt. En annen grunn fra gammelt av er at asken beskytter osten. Det er definitivt opprinnelsen til at Morbier, som på ingen måte er en geitost, har et askelag i midten. Osten lages av to melkinger, og asken ble lagt på for å beskytte osten mellom første og andre melking.

Det som nok er en viktigere årsak til at geitoster har et askelag, er modningen. Geitost er ganske syrlig. Denne syren kan gjøre at osten ikke modnes eller modnes sakte. Aske er base og som sådan er med på å nøytralisere noe av syren i osten slik at den modnes raskere.

Cathare fra det sydlige Frankrike er en ost som er veldig utpreget i den forstand at den har fått

Cathare
en skikkelig omgang med aske, som du kan se av bildet. Andre er mer modearte. Noen har kun aske mens noen har en blanding av aske og mugg. Ja, Cathare er særpreget på andre måter også.

I utgangspunktet var asken fra eiektrær. Deretter, og ofte nå også, fra vinstokker. Men mest brukes nok det som heter vegetalsk aske, grønnsaker som er tørket og så antakelig brent til aske. Kan ikke helt forestille meg andre måter å få aske på. Asken er for øvrig spiselig, dette er ren karbon og renere blir det knapt.

Skal derfor bli interessant å se hvordan Knudenost har løst dette. Så skal det bli spennende å sammenligne tradisjonell Knudenost og denne nye varianten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.