Knudenost kan bli en nasjonal hit!

«Knudenost fra Aurenes gard utenfor Undheim kan fort bli en nasjonal hit». Sto det å lese i Jærbladet på sjølvaste Olsokdagen i 2009. Det er snart tre år siden og det var teknisk sjef i Gladmatfestivalen i Stavanger, Hans Ørstavik som mente det.

Så rett han fikk. I dag er vel Knudenost på alles lepper, eller innom alles ganer, inklusive kongehusets. Det må være fantastisk å oppleve slik framgang i løpet av så få år.

Dette er ikke et så gammelt prosjekt, vi skal vel ikke lenger tilbake enn til ca 2008 og en forsiktig start. Det som er litt morsomt er at opp gjennom disse få årene så er det ikke en som har vært innom som har ysteutdannelse. Dette startet som en hobby for entusiaster. Det har noe med å virkeliggjøre sin lidenskap. Det synes jeg er flott.

I dag blir osten ystet av Hanne Zakaria og Bo Jensen. Så vidt jeg vet er ingen av dem meierikandidater fra Ås. (Heter det det?) Bo Jensen er sogar dansk. Ikke noe galt i det for øvrig. Men glade entusiaster som brenner for det de gjør og som selvsagt har tilegnet seg verdifull kunnskap underveis og vet å knytte til seg spesi alister der det trengs.

Kamp mot trollet, byråkratitrollet, har det også vært, kan godt være at den ikke er over ennå. Det vet jeg ikke. Vi taler varmt om verdiskaping på bygda i festtalene, men når det blir en realitet da spenner systemet bein så godt det kan. Terningen ligger like støtt på bordet om den er litt avrundet i hjørnene bruker jeg å tenke av og til. Det kunne kanskje byråkratiet lære litt av. Men husk at det som er rett aldri kan bli galt og det som i utgangspunktet er galt aldri kan bli rett samme hvor mye eller lite penger og kunnskap man har.

Det ser ut som Knudenosten er rett, og da kan ikke all verdens hindringer slå bein under prosjektet. Lenge leve Knudenosten!

Har du ikke smakt den ennå, så gakk hen til en spesialbutikk i nærheten og få deg et eksemplar eller to; den er ikke så stor, vel 100 gram. Så det kan godt være du trenger to.

Å drikke til? Det er det vanlige det. Sauvignon blanc fra Loire. Jeg drakk en ellers veldig OK Sauvignon blanc fra Argentina her om dagen. Men altså, til chèvre, og Knudenost kommer inn under denne betegnelsen, da skal Sauvignon blanc’en være fra Loire. A mon avis.

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.