Knuden – ikke glem den!

Bo Jensen

Ute av øye ute av sinn er det et ordtak som sier. Fort gjort det der. Vi lever så inderlig i øyeblikket med «instant gratification» som vår ledestjerne. Får vi ikke Knuden så får vi vel noe annet. Men slik kan det ikke være. Så slik ser den ut, i tilfelle du hadde glemt det!

Knudenosten
Knudenosten

Vakkert

Er det ikke vakkert? Og hvis du da tenker deg at du skjærer et lite «kakestykke» av osten, som til alt overmål har stått litt på kjøkkenbenken for å temperere seg, så har du et stykke med fin passe fast kjerne og en litt rennende ost ute ved skorpen. Det er ren nytelse. Med en flott ren smak av melk og litt geit, bare for slik å markere herkomsten. Slik skal det være.

Melken

Det flotteste med Knudenosten, og nå refererer jeg til Bo; det er melken. Det er så fabelaktig god kvalitet på melken fra geitene på Aurenes. Den som tror at bare jobben i ysteriet er god nok så kan det nå være som det vil med råvarekvaliteten, tar feil. Kvaliteten på melken er alfa og omega.

Finne sin form

Det å yste har selvsagt litt med resepter å gjøre. Slik av det og sånn av det. Men det er vel så mye fingerspitzgefühl. Derfor tar det litt tid å finne formen. I tillegg er det nå alle disse usynlige hjelperne som sitter i vegger og tak; som trenger at det ystes jevnlig. Så en slik pause er aldri av det gode. Det holder med «slekters gang»-pausen fra sent i september til ut i februar. Det er nemlig ikke bare minnet til deg og meg, det har med ysteformen til Bo å gjøre også.

Gleden

Så er det jo gleden og nytelsen da selvsagt. Du kan si at det finnes masse Chèvre i butikken. Ja, mye god Chèvre også, men ikke Knuden. Når vi endelig har fått fram et rimelig autentisk produkt som både lek og lærd bejubler, så skal det hele gå på et undervannsskjær. Det var vel knapt noen som så det komme. Da står det igjen å se om noen greier å trekke skuta av grunnen og få den flott.

Ja, og så et glass god Sancerre! Det kan du nå ta uansett.

Pin It

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.