Klosterosten Abbaye de Citeaux

Abbaye de Citeaux

Har ikke smakt denne osten før, Abbaye de Citeaux, morosten til Munkeby. Men på en lunch hos Bouchard Pere et Fils i Beaune i dag ble den servert, sammene med et knippe andre oster. Velmodnet Comté, Coulommiers, en litt malplassert lokal chèvre, samt Beaunes egen osteoppfinnelse Delice de Pommard. En typisk Burgundost som Epoisses glimret imidlertid med sitt fravær.

Siden det var rødvin i glasset holdt jeg meg unna de to sistnevnte; det vil si jeg smakte på chèvre’en uavhengig av vinen. Å spise ost med sennepssmak som er tilfellet med Delice de Pommard har jeg uansett ikke behov for.

Imidlertid, Abbaye de Citeaux tenkte jeg det skulle bli hyggelig å stifte bekjentskap med. Ikke at det ikke var det, men etter å ha spist Munkeby ved flere anledninger og det faktum at dette er morosten til Munkeby, ble jeg skuffet. Den var ganske nøytral i smaken og litt kjedelig rett og slett. Det er jo en Reblochon-type og jeg hadde nok foretrukket originalen. Vet ikke om det har med at at Abbaye de Citeaux nå har begynt å pasteurisere osten noe som verken gjelder Munkeby eller AOC Reblochon.

Rødvinen

Vinen til var en Beaune Marconnets 1.er Cru 1985. Den flasken jeg drakk av var veldig fin, men en annen flaske og en tredje flaske var ikke det. Det skapte selvsagt litt oppstandelse hos vertene, så det får de bruke litt tid på å finne ut av.

Middagen

Vi får se hva som venter av oster senere i dag. Kanskje kommer Epoisses på bordet da. Middagen på Ma Cuisine er i skrivende stund ennå ikke unnagjort.

4 thoughts on “Klosterosten Abbaye de Citeaux

 1. Ser nydelig ut!
  Hva heter egentlig upasteurisert ost på fransk? Er det et mye mer vanlig fenomen der enn i Norge? Skal innom Lyon om en tid. Sist jeg var der var jeg på leting etter upasteurisert ost, men det var vanskeligere enn jeg trodde og ikke var det så lett å få dem til å forstå hva jeg var på utkikk etter heller. Fant det bare ved en anledning på et av markedene i byen.
  -Ostespisern

 2. Upasteurisert ost på fransk heter «au lait cru». Burde ikke være vanskelig å finne upasteurisert ost i Frankrike. Det er nok mer vanlig i Frankrike, men vi har flere gårdsoster i Norge som er upasteurisert.

  Skal du til Lyon så bør du oppsøkt Mons sin osteforretning.
  FROMAGERIE Mons Lyon
  Halles de Lyon
  102 Cours Lafayette
  69003 Lyon
  France
  lyon@mons-fromagerie.fr
  P. +33 4 78 62 36 77
  F. +33 4 78 60 12 20

  1. Åh, takker så mye for info:-) Blir helt klart å oppsøke den osteforetningen du anbefalte, gleder meg allerede:-)

   -Ostespisern

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.