Kjære bønder

Det er et jordbruksoppgjør på gang. Får håpe det kan dras i land så alle blir i hvert fall sånn passe fornøyd. Det er vel sjelden i forhandlinger at alle er 100% fornøyd med resultatet, forhandlinger handler om å gi og ta og på den måten lirke seg fremover til en enighet.

Dere er flinke til å få oppmerksomhet, som vel rimelig kan være, det er tross alt en viktig næring. At noen synes vi bør legge ned hele landbruket her i landet, må dere leve med. Andre vil legge ned oljevirksomheten, noen vil ha bort ringnotsnurperene og de effektive trålerne som tømmer havet for fisk, oppdrettsanlegg osv. uten at noen hisser seg nevneverdig opp av den grunn. Så ikke la dere provosere av det. Et landbruk skal vi nok ha, men om det er optimalt organisert som det er, vet jeg ikke. Dere vet kanskje det. Om ikke må dere begynne på endringsprosessen. Dere også. Som resten av samfunnet. Dette har dere drevet på med lenge sier dere kanskje da. I så fall, den delen av kommunikasjonen med samfunnet har dere ikke vært så heldige med.

Bønder er selvstendig næringsdrivende. Det er jeg også. Og dette er altså poenget mitt. Slutt med gnålet om timelønn. Det er ganske mange selvstendig næringsdrivende i dette landet som hadde gitt opp for lenge siden om de skulle holde på å mase om timelønn slik som dere gjør. Det er forbasket sytalaust (det var et nynorsk ord; ganske beskrivende forøvrig) å være ansatt et sted sammenlignet med det å være selvstendig næringsdrivende. Derfor er det andre faktorer som driver oss. Det er ikke mye i myndighetene sin politikk som oppfordrer folk til å drive småskala næringsdrift heller, men vi holder på likevel. Og det siste vi tenker på er timelønna. Kan ikke det.

Så jeg forstår godt at dere som bønder mister nattesøvnen hvis dere har gått i «regnetimelønnsfella». Og det virker det som dere har.

Dere og jeg tillike kan godt være fornøyd eller misfornøyd med hva vi får ut av virksomheten vår i løpet av et år. Og det er legitimt å jobbe for bedre priser, bedre rammebetingelser og så videre. Men har vi valgt denne livsstilen så må vi være forberedt på å legge inn de timene som trengs.

Det var bare det.

4 thoughts on “Kjære bønder

 1. Flott at du ytrer deg om bøndenes kår, Jan Peter. Dette ble likevel litt for unyansert. Det blir nesten som om jeg skulle si til deg at at ost er ost.

  Det å spise er vår mest personlige handling for etter få sekunder er maten vi har spist blitt en del av vår personlighet. Mat er viktig. Alle land i verden er «forpliktet» til å sørge for å utnytte ressursene i eget land til å produsere mat. Det å sammmeligne en bonde opp mot en annen selvstendig næringsdrivende blir derfor upresist. Om en pengeflytter på Aker Brygge går ad dundas så berører det oss ikke i så stor grad. Om bonden går konk så blir det enda mere brakk jord, gjengroing, mer monokultur og mer intensiv drift hos en annen bonde.

  De siste 30 år har gjenomsnittsønnen på årsverk til bonden stått stille mens normallønnen i Norge i samme periode har steget fra 150 000 til 450 000 kroner. Bøndene regner ikke timer de følger syklusen til sesong, vær og vind – tørt nok til slått, lamming i fjøset, melekitider, de har en døgnjobb og klager ikke over det.

  Grunnen til at bøndene ber om en fair pris på sitt arbeid er at de tenker langsiktig, vil at neste generasjon skal overta og leve av den jobben de gjør. Og alle vi andre trenger mat fra denne vår aller viktigste næringsdrivende.

  Den norske bonden blir det færre og færre av, både gjelda og snittalderen er høy. Dessverre er der ingen politiske partier som ser ut til å ta dette med mat på alvor.

 2. Hvis bønder skal tenke timelønn får de bli ansatt et sted, for eksempel bli avløsere. Da får de timelønn. Har vel aldri sagt at jeg ikke unner bøndene fair priser for sine varer, og om det må bøndene forhandle både med staten og dagligvarekjedene. Å antyde at alle andre selvstendig næringsdrivende enn bønder er pengeflyttere på Aker brygge, det er unyansert det. Den gjennomsnittlige selvstendig næringsdrivende er nok vesentlig nærmere bondens situasjon enn Aker brygge.
  Noen bønder er effektive, noen driver tungt, noen er kjappe og andre trege. Noen ligger i nord og andre i sør, noen i ulendt terreng og andre på flatbygdene. Ikke mulig å veie opp for alt dette på en rettferdig måte, og i hvert fall ikke omregnet i timelønn. Bøndene må produsere og få betalt for volum og kvalitet. Hvor mye det skal være ligger i ovennevnte forhandlinger.

 3. Eg kjenner mange private næringsdrivande. Feks innanfor byggebransjen. Mange av dei jobbar like lange dagar som bønder. I alle fall fem dagar i veka. Eg skal ikkje snakke om timelønn. Men årslønna deira er ofte 3-4 gonger så høg som lønningene til bonden. Bønder er avhengige av mange andre sjølvstendig næringsdrivande. Mange bygningar burde vore vedlikehalde. Det blir dei desverre ikkje. Fordi kostnadane har auka så mykje. Det var berre det.

  1. Det gjør jeg også. Og jeg unner bøndene alt de kan få men i form av kr per liter og kilo for volum og kvalitet. Å være bonde er kapitalintensivt, og det er vel på vedlikehold og slikt at høykostlandet Norge slår inn for fullt og rammer bøndene hardt.
   Omdømmet/patriotismen for norske landbruksvarer må vel opp slik at forbruker er villig til å betale mer for varene. Så får vi bestemme oss da om vi vil ha et landbruk eller ikke og la landbruksstøtten være deretter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.