Katarenes egen ost.

Katarene var en religiøs gruppe som hovedsaklig holdt til i det sørlige Frankrike på 1100 tallet. Skal ikke gjøre dette til en lang historiefortelling, men katolikkene likte dem ikke, og korsfarerhærer ble satt på dem. Mange ble massakrert, spesielt i byen Béziers og de siste ble vel tatt til fange i Carcassonne i 1209. Uten ansvar for mulige feil og mangler i den historien.

Cathare
Men osten lever videre, og den kommer nettopp fra Carcassonne i Languedoc. Geitemelksost. Formet som et stort flatt hjul. Upasteurisert. Modnet fra to til tre uker, men finnes også helt fersk, i hvert fall lokalt. Alle ostene har Katarenes merke “trykket” på osten. Dekket med aske utenpå, blandet med litt mugg etter litt tid. Ser litt gråguggen ut. Fin aroma og smak av geit, men også hint av nøtter. Myk, blek ostemasse som raskt renner bort hvis du lar den ligge en stund på kjøkkenbenken. Veldig god geitemelksost, dessuten veldig dekorativ på ethvert ostebord.
Å drikke til: Hvitt og tørt. Prøv gjerne en lokal Languedoc hvitvin, det blir sjelden feil.

Share your cheese knowledge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen