Juleoster – mine utvalgte

Juleoster - norske faste oster i utvalg.
Norske faste oster

Oster til jul blir vel automatisk juleoster? Det er ulike tradisjoner, noen skal ha blåmuggost, mens andre må ha edamer. Den siste tror jeg mest har med fargen å gjøre, bare så synd at så få er vokset. Jeg hadde smakstest av stilton i forrige uke så det er liten tvil om at vi kommer til å ha både blå juleoster og nyttårsoster i utvalg. Nok om stilton, dette skal handle om noen andre.

Faste oster i år

Skal i all hovedsak gjøre det litt annerledes i år, nemlig for det meste ha faste oster og flest norske. De er hendige og lette å like, går til forskjellig drikke, selv om jeg synes at en hvitvin av chardonnaydruen passer best, da eller helst fra Burgund eller Jura, men bevares det er mange andre områder å velge fra.

St Pål fra Rueslåtten

Dette er en ost jeg har hatt på demo noen ganger og den er fantastisk flott. Ystet av ku- og geitemelk og modnet inne i fjellet ved kraftstasjonen i Hovet. Fast i konsistensen, vasket skorpe, forholdsvis gul i fargen og med denne lett avmålte, men flotte sødmen som vi finner i alpeostene fra Sveits og Frankrike. Bildet under yter den ikke helt rettferdighet.

julesoster - St pål
St Pål

Kvit Undredal

Har to varianter av denne, mellomlagra og vellagra. Passe hvit i fargen, det er tross alt en geitost, fast i konsistensen med flott naturlig skorpe. Ystet etter gamle stølstradisjoner og modnet på stølen. Smelter i munnen og har fine melketoner uten at den er så utpreget geitete i smaken.

juleoster - undredalsosten
Undredalsosten

Lagret Fanaost fra Ostegården

Dette er osten som vant World Cheese Awards i fjor og har vært utilgjengelig siden! Men nå er den tilbake, skal tross alt modnes i 13 – 14 måneder og da tar det den tiden. Dette er en goudatype, veldig tilgjengelig med mer sødme enn de andre ostene som er på mitt ostebord i julen. Dette er en pasteurisert ost, så hvorfor tar jeg med det? Jo, den er god og godt laget, og så har jeg stor respekt for det Ruth og Jørn på Ostegården har fått til.

Les også min test av Stiltonoster

Red Leicester

Har tidligere annonsert at en av mine juleoster skulle være en territorial, altså engelsk ost med navn etter et grevskap. Red Leicester er en tradisjonsrik ost, men min ost må være en Sparkenhoe, som betyr at den kommer fra Leicestershire Handmade Cheese Company og er ystet av rå melk – som den eneste så vidt jeg vet. Dette er et gårdsysteri og jeg gjorde en avtale i Bra tidligere i år om å komme på besøk for å yste. Spørs om han husker det. Sparkenhoe er for øvrig navnet på gården og til alt overmål ligger den i Warwickshire. Søtlig, med nøttesmak og en liten sitrusavslutning.

Fjelldronning

Fra Lesja og Avdem den halvfaste, flotte osten Fjelldronning. Navnet kan du for øvrig lese om i boken min; «Mine osteperler». Fin og mild og dermed lett å like for alle. Avdem var det første ysteriet jeg besøkte og jeg satt umåtelig pris på at jeg fikk komme på innsteg, så dette er en ost som ofte frekventerer huset her uten at det nevnes her hver gang.

Trenger du en annen anbefaling? Se hva jeg skrev i fjor på Norske vinklubbers Forening sine nettsider.

Å drikke til?

Jeg vil nok som nevnt foretrekke hvit burgunder eller chardonnay fra Jura til disse vinene. Men moden champagne funker også som bare det. En kopp te, Assam med melk.

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.