Juleoster 2012

De blå

Det begynner å tegne seg et bilde av juleostene her i gården. Blå Vägen er i bestilling. Lørdag kom det et pund med økologisk Stilton fra Cropwell Bishop inn døren. Hyggelig med gjester som tar med en ost til verten. Opp mot begge disse pasteuriserte må jeg nok ha et stykke Stichelton bare for å kjenne forskjellen. Nå er nok ostene forskjellige uansett pasteurisering eller ikke, så jeg skal ikke gjøre meg likere enn jeg er. Men tre gode oster blir det. Må nok en tur på polet for å handle meg et par små flasker med portvin av foskjellig slag. Skjønt, jeg har drukket en moden Rioja til Blå Vägen, og det passet veldig godt. Har nok også en Mas Amiel i kjelleren som kan være verd å forsøke til.

De røde

Nå har jeg hatt en del Epoisses og Soumaintrain i høst, så det blir det nok ikke. Men en av mine gamle favoritter; Munster hadde vel vært fint. Det må være en fermier skal det være noe smak i den. Flott med litt karve og et glass Gewurztraminer. Jeg får se hva jeg åpner, det er faktisk mulig å drikke Riesling også selv jeg sier et annet sted her på bloggen at det er Gewurztraminer eller ingen ting.

Dessuten lurer jeg på om jeg ikke må ha litt Munkeby. Den er tross alt fransk/norsk. Den er mye mildere og mer kremete enn Munster. Fint å ha noen milde smaker i julen også. Munkeby er en Reblochon-type, bare for å ha sagt det. Men både Munster og Munkeby er rødkittoster; om enn så forskjellige.

De hvite

Mont d’Or, eller Vacherin du Haut-Doubs, for det er den franske jeg vil ha. Den er upasteurisert, den sveitsiske er ystet med termisert melk. Mont d’Or er på høyden nå mot juletider. Blir bare ystet om vinteren når kyrne står på bås nede i dalene, så vi er vel ca midt i sesongen nå. Du kan jo spise den som den er, men setter du hele osten med treboksen i ovenen, ca 180°C i åtte minutter så får du en himmelsk opplevelse. Sett det på bordet og spis herligheten med skje. Drikk en Chardonnay fra Jura til.

Så trenger julen noe mykt og kremete og mildt og godt. For eksempel en Brillat Savarin.

Alternativt en Coulommiers. Upasteurisert må den være. Det er jo en Brie-kusine. Ikke så kjent, men eldre. Må være ganske fortærende. Litt tykkere enn Brie, kanskje også tidvis litt mildere.

De faste

Jeg har liggende fra i fjor en vellagret Edamer. Den hører jo julen til selv om jeg synes det er en hakket for komersiell ost. Det finnes en gårdsost fra et sted i Nord-Holland. Har ikke smak den og vet ikke om jeg priotriterer det i år. Noe må jeg jo ha og sysle med neste jul også.:-)

Funderte en stund på om Mimolette skulle ble en av juleostene, men det er jo i grunnen en fransk kopi av Edamer, så da får det bli et år jeg ikke har den i hus. Da må jeg til fjellene for litt gode og faste oster. Comté fikk vi mye av i Frankrike og det er en særdeles populær ost der. Jeg tror jeg velger meg Beaufort. Ikke for å være verken sær eller egen, men jeg synes at det er en fantastisk ost. Mengder av smak.

Så er det jo Fjelldronning også da. Jeg har ganske så sansen for den, jeg.

Dette var jo intet mindre enn fantastisk, en jul verdig. Får nå se om jeg får løst ut alt dette. Slett ikke sikkert det.

I tillegg har jeg farmhouse Gouda og Caerphilly, selv om jeg ikke har noen illusjon om at de skal overleve Adventstiden.

Tilbehøret

Akasiehonning og hjemmelaget fiken- og gløggmarmelade. Kanskje litt godt brød innimellom, til gjester i hvert fall.

Å drikke til

Har vel nevnt litt underveis. Der jeg ikke har vært spesifikk så anbefaler jeg hvit burgunder eller også litt Champagne. Det er tross alt jul. På den alkoholfrie siden; en kanne god te.

Vel bekomme.

PS! Du har kanskje lagt merke til det, men de er alle kumelksoster.

3 thoughts on “Juleoster 2012

 1. Der ser du, lært noe nytt.
  Takk skal du ha, jeg påtar meg gjerne den rollen.
  Du har jo litt ost fra tidligere kjøp, har du ikke?

  1. Jo jeg har fremdeles en del ost liggende. Men det går fort unna. Nå får jeg ny ladning med et par kg mango-ost fra Kãserebellen, det blir kjekt. Faktisk ser det ut for at de ikke har lidd under frysing, fin konsistens og smak når de er tinte.

   Jeg lærer stadig noe nytt. 🙂

 2. Mmmm, god ost må man ha til jul. Dette minnet meg på at det er lenge siden jeg har nytt en Mont D’or. Og jeg var ikke klar over fransk vs sveitsisk. Du er og blir min osteguru 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.