Juleostene

Nei, juleostene er ikke her ennå. Heldigvis. Det er en stund til jul ennå. Men julemarsipanen har vært her lenge, en uting i grunnen, julebrusen var i butikken i dag og det samme var Gildes julepølse. Juleølet kommer vel til helgen, i hvert fall skal det være juleølfest på Mathallen i helhgen. Før om årene kom juleølet sånn rundt min bursdag, altså en god uke ut i November, men det ble vel for lenge å vente.

Men juleostene, om sådanne finnes; de er ikke i butikken ennå. Heldigvis. For de fleste er vel juleosten Edamer, opprinnelig hollandsk,

Standard Edamer.
men nå for det meste norsk på norske bord. Fra Ørsta meieri om den ikke er flyttet. Tror ikke det er mange ekte Edamere på julebordene, vårt inkludert. Og færre blir det nok. Det har vel med at den hollandske Edameren ikke oppleves som bedre. Og da er vi heldigvis patriotiske nok til å velge norsk.

Hvorfor denne er blitt juleost vet jeg ikke, men den representerer vel en variasjon fra gulosten ellers i året. Den er rund og fin rød eller svart voks. Jeg vet det er plast, men skulle så inderlig ønske at vi tok oss råd og tid til å bruke voks.

Blinde ku gjør det på noen oster, så det er mulig. Trenger det ikke på annet enn Edamer, og det har med tradisjon å gjøre.

Men altså, i kjøleskapet ligger det en helnorsk Edamer og godgjør seg i vente på julen. Den er pakket i svart plast; den er vellagret og i god norsk tradisjon er den utgått på dato. Slik skal det være.

Men landet med hensyn til årets juleoster har jeg ikke ennå. Nå skal jeg en tur til Frankrike, «stay posted», og så skal jeg finne noen modne italienske oster til en middag sånn midt i november. Så er det vårt eget førjulsselskap. Jo, det er noen anledninger til å teste ut før juleostene setter seg helt.

Ellers skal jeg love at det blir flere norske gardsoster på vårt julebord. Skulle bare mangle. Har vel tidligere gitt et hint om hvilke også for den som følger med.

Det skal vi komme tilbake til litt senere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.