Juleostene

oster

Da er de på plass, juleostene. I dag ble det en tur innom Gutta for å handle. Og for å ha sagt det, i mangel av at naturen stiller opp med hvit jul så får ostene sørge for den stemningen. Selvsagt ikke bare hvitt, men mest det. Så er det litt annet også.

White Christmas

En hel Brillat Savarin. Der er det mye fløte, såkalt tripple cream, den er rund og fyldig og bare snill og vennlig. Slik sett et helt måltid i seg selv. Den hadde jeg tenkt å fylle med raspet sort trøffel. La det ligge litt og så spise på nyttårsaften eller en dag i romjulen. Vi får nå se på det. Som oftest tilvirket i Normandietraktene, men min er fra Burgund.

Camember au lait cru
Camember au lait cru

En Camembert ble det også plass til. Samt en bit av en ost fra Savoie som få kanskje kjenner til, men er veldig god. Tomme Crayeuse. Crayeuse betyr kalket. Spennende dufter, dampende jord, strå og smør og hint av sitrus. Litt kremaktig konsistens til tross for at den er halvfast. Jordaktig smak som kommer fra skorpen som dannes under modning i naturlige grotter. Ikke helt hvit skorpe på denne, men i hvert fall hvitere enn julen kommer til å bli.
Tomme Crayeuse Foto: Gunnar Bløndal
Tomme Crayeuse Foto: Gunnar Bløndal

Det ble litt blått likevel

Jeg hadde ikke tenkt å ha med Stilton denne julen. Men ble vel lokket inn i det. Colston Basset var veldig innsmigrende, så det ble et lite stykke. To pasteuriserte oster altså. Går fint det. Kommer nok til å ta med enda en. En sauemelksost fra Pyrinéene, Ossau-Iraty. Har den i kjøleskapet. Fantastisk flott ost, nydelig med litt kirsebærsyltetøy. Men altså pasteurisert den også, selv om det finnes mange som ikke er det. Men de synes å ha litt utfordringer med stabil kvalitet de som yster Ossau-Iraty av rå melk.

Norske oster

Noen norske oster får også bli med på julelasset. Myta fra Nordtun gård på Andøya. Hjerteformet og halvfast kumelksost, upasteurisert og med bukkhornskløver. Akkurat det siste gjør meg litt skeptisk; er nemlig ikke så opptatt av tilsetninger enten det er karve eller noe annet.

Og så Sterke Nils’n da. Kom en ny ost i posten. Upasteurisert den også. Fast. Fra Osteriet i Samnanger. Blanding av saue- og kumelk. Om ikke den eneste så i hvert fall en av ytterst få i Norge. Den eneste jeg vet om.

Å drikke til

Tror dette blir bra jeg 🙂 Gleder meg i hvert fall til å spise med følge av noen spennende viner jeg har bestilt (og fått levert). Når det er sagt, dette er oster som passer til alt fra Champagne til juleøl. Bare ikke alkoholfri vin. Beklager. Drikk gjerne en god og ren te i stedet.

One thought on “Juleostene

  1. Ih, det lyder dejligt -trods den manglende sne 🙂
    Spændende især at læse om de norske oste, som jeg slet ikke kender. Der kommer en skiferie i Norge om nogle måneder, måske skulle vi lægge vejen forbi en ostehandler…?
    mange ostehilsner, Camilla

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.