Jan Vardøen vs Mat- og Landbruksministeren

Gikk viral

Så gikk den viral den historien da. Det heter det når det tar av på sosiale medier. Og en for så vist morsom historie er det. Jan Vardøen var mildest talt sur på de nye tollsatsene. Det er til å forstå, spesielt siden selve opplegget og hvordan det skal fungere ikke er like lett å forstå.

Nå har Jan Vardøen tilbud ministeren en god norsk øl dersom han stikker innom. Noe han, ministerenm altså, ikke har svart på, selv om øl er et landbruksprodukt og det ble lovet at det skulle være norsk. Det er nok ikke fullgost norsk, tror vi importerer det meste av humlen.

Vardøen har et poeng

Jeg synes Jan Vardøen har et poeng. Dersom denne tollen kommer til å ha noen effekt så er det de små utenlandske faste og halvfaste nisjeostene det kommer til å gå ut over. Jeg, og muligens Jan Vardøen også, forstår ikke hvilken sak dette skal tjene; for det kan da umulig redde norske bønder. De store og populære ostene, samt noen industrioster får et slags amnesti mens nisjeostene som kun selges i spesialforretninger og til restaurantmarkedet skal tas. Og vi snakker om faste og halvfaste.

Linken til W

W, det er altså George W. Bush i disse presidentvalgtider. Landbruksministerens retorikk minner litt om ham. Enten er du med eller så er du mot. Er du mot denne tollen så er du også mot et norsk landbruk. Det er en retorikk og hersketeknikk jeg ikke synes er verken osten eller norske bønder verdig.

Men slik er det altså ikke Hr. Mat- og landbruksminister. Vi skal selvsagt ha et norsk landbruk. Vi trenger ikke være enig i hvordan det organiseres. For en utenfortående kan det dog synes som det er generelt lite nytenking i den sektoren. Er det tilfellet så er det en mye større trussel enn noen skarve tonn importert ost laget med lidenskap og kjærlighet på en fjelllgård nede i Europa et sted.

Fortell oss hvordan det skal virke

Nå når det er blitt så mye oppstyr rundt denne ostetollen så kunne det være på sin plass å komme ut og forklare hvordan dette skal virke. Slik at vi som er så opprørt kan få den freden i sjelen du og andre med deg mener vi bør ha uansett, fordi dette ikke kommer til å få noen innvirkning på prisen. Da forstår jeg i hvert fall ikke hensikten.

Importørene

Et stort spørsmål her er selvsagt hvordan importørene vil håndtere denne saken og hvordan bildet vil se ut om et par års tid eller når det er at ordningen for de tollfrie kvotene skal gjøres om. Men dagligvarekjedene sitter i dag på 50% av den opprinnelige tollfrie kvoten, Tine og Oluf Lorentzen på 15% hver. Da er det 20% igjen og det kan jo være at alle «våre» oster sniker seg inn der. I så fall ville det vært fantastisk. Men det er ingen som sier noe om dette, derfor gnåler vi fortsatt. I tillegg er det 2700 tonn «tollfri» kvote som auksjoneres bort, og det krever vel ikke så mye kunnskap og fantasi for å forestille seg hvor disse kvotene havner. Det bærer ikke bud om noe ostemangfold.

One thought on “Jan Vardøen vs Mat- og Landbruksministeren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.