Jakter på Blu di Langa

Den ser så sinnsykt god ut. Har aldri smakt den og aner rett og slett ikke om den finnes i Norge. Jeg fant den i boken Cheese av Patricia Michelson. Ja, det er hun som driver de to La Formagerie-butikkene i London. Ikke har jeg bilde av den heller.

Blåmuggost

Det er en blåmuggost, det ligger i navnet Blu di Langa, men av et annet slag en vi er vant med. Den er myk, nærmerst rennende. Den er endatil fra Alba. For mange vinfrelsete er det som et ysteri midt i himmelen. Og slik ser den ut. Nå har jeg jobbet med mat og vært på min del av fotoopptak så jeg vet at mat kan være vesentlig mer kjedelig i virkeligheten enn på et foto. Det får så være, den ser så sinnsykt fristende ut at denne må jeg smake.

Mennesket og naturen – hånd i hånd

Den kommer jo også fra et fantastisk mat og vindistrikt generelt. Så da må det bare være slik at de tilvirker fantastisk ost også. Det må stå i stil dette. Slik er menneskene og naturen innrettet.

Blandingsost ja

Blanding av det meste denne osten. Det meste i denne sammenhengene er ku-, geit- og sauemelk. Imidlertid ett aber, den er pasteurisert. Nedtur akkurat det, men det får gå. Osten får tilført Penicillium roqueforti i ostemassen som gir små lette blåmuggårer. Ganske diskret i grunnen. Lang fra slik vi kjener det fra tradisjonelle blåmuggoster. På utsiden får den tilført Penicillium candidum som gir hvit mugg. En amerikansk side hvor jeg fant den omtalt påsto at den ikke var spiselig, skorpen altså. Det tror jeg bare er fordi den ser litt fryktinngytende ut, og det faktum at amerikanere er særdeles lettskremt.

Forglemmegei

Dette er en ost som trenger litt omtanke og som, dersom den blir glemt på kjøkkenbenken, har en tendens til å begynne og vandre. Den tar litt hevn hvis den blir oversett. Så her kreves en viss påpasselighet før servering.

Mål og vekt og slikt

Kommer i hjul på ca et kilo, så det holder nok med en halv eller kvart tenker jeg. Det er nå litt avhengig av hvor mange du tenker du skal servere den til.

Enda en ost med jord og nøtt

En litt nøttete ost dette med jordlige aromaer som er typisk for oster med hvitmuggskorpe. Selv om det er en blandingsost så skjærer geitesmaken diskret igjennom. Et veldig verdig alternativ til Gorgonzola dersom du trenger litt variasjon. Og det synes jeg du skal trenge innimellom.

Å drikke til

Det fantastiske med denne osten, i og med at den kommer derifra den kommer er at den passer godt til rødvin. Nå bør nok kraften av vinen variere i forhold til hvor lenge osten har vært lagret. Normal modning er to måneder. Ja, så skal det være en Piemontevin dette her da. Noe annet ville være helligbrøde. Kanskje heller Barbaresco en Barolo, men det er mer en hypotese enn empiri. Du gjør din erfaring så skal jeg gjøre min om så fremt og hvis i fall jeg får den i hus.

Vel bekomme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.