Hvit Baccalao

Noe helt annet i dag. Uten en antydning til ost. En oppskrift på Baccalao. Jeg er Sunnmøring så klippfisk har jeg vokst opp med. Kanskje mer kokt med poteter og kokt kålrabi enn Baccalao. Den tradisjonelle Baccalaoen her til lands er tomatbasert, fisk, hermetiske tomater, løk og hvitløk, poteter og gjerne cayennepepper. Vel denne oppskriften er befriende annerledes.

Fra min venn José, portugisisk amerikaner og veldig hyggelig nabo da familien bodde i Florida for noen få år siden. Dette er hans baccalao og den gjorde stor lykke hver gang den ble servert. Ikke er den vanskelig og spesielt tidkrevende heller.

Dette trenger du

Klippfisk
Poteter
Melk
Løk
Hvitløk
Basilikum
Majones (selvsagt best om du lager den selv)
Hardkokte egg
Svarte oliven
Pepper
Rapsolje eller lignende, gjere olivenolje også men det er ikke nødvendig
En ildfast form
Aluminiumsfolie
Stekeovn(!)
I min verden er ikke Baccalao en eksakt vitenskap, så mengder mangler naturlig nok. Vær dristig og prøv deg fram.

..og slik gjør du det

Legg klippfisken i vann, noen sier ett døgn andre sier to. Jeg bruker normalt ett døgn. Fisken vannes ut først i vann (halve tiden) og deretter i melk. Da ser du hvor mye melk du trenger, det må nødvendigvis dekke fisken.
Deretter lar du fisken trekke i melken til den er ferdig. Hell av melken og la fisken kjøle på kjøkkenbenken. Deretter plukker du stykkene fra hverandre slik at du har mange mindre biter. Jeg bruker gjerne skinn og benfri fisk, det gjør denne delen av jobben mye enklere.

Hvit baccalao med hardkokt egg og svarte oliven.
Hvit baccalao med hardkokt egg og svarte oliven.

Surr deretter masse finhakket løk, knust hvitløk og hakket fersk basilikum i oljen i en stekepanne eller gryte.

Skrell og kok poteter. Kutt dem gjerne i små biter, for det skal bli potetmos av dem. Når de er kokt, hell av mesteparten av vannet og erstatt med melken som fisken ble trukket i nok til at potetmosen blir passe fuktig.

Da tar du en ildfast form, smører den med olje, her kan du godt bruke olivenolje. Nederst legger du den løkblandingen du surret i pannen. Oppå der sprer du fisken utover. Fisken dekker du deretter med potetmosen og glatter med en slikkepott eller tilsvarende. Så kommer majonesen som du smører utover på toppen av potetmosen akkurat som du smører smør på en skive brød.

Da er det de hardkokte eggene. Hvis du ikke har en eggdeler må du skjære dem i skiver med en skarp kniv. Eggskivene forder du over det hele. Skal ikke være noe heldekkende «teppe» av egg (se bildet). Jeg bruker to store hardkokte egg på en vanlig ildfast form til familien på fire. Deretter, og til slutt, danderer du med svarte oliven rundt omkring og mellom eggeskivene.

Dekk formen med aluminiumsfolie, inn iovnen, midt i på 180 til 200 grader C i ca 30 minutter. Ta av folien og la det stå i ovnen i 15 minutter til. Dette må du føle deg litt fram på. Ovner er forskjellige.

Å drikke til

Har vel drukket masse forskjellig til dette, men en Vinho Verde skulle passe godt.

Vel bekomme!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.