Ostepriser og andre greier!

Jeg var i Frankrike i september og handlet ost hos La Cave aux Fromages i Reims. Det ble vel et kilo eller noe slikt og det betalte jeg ca. €19 for, det er knappe 150 kroner.

Det var ikke mye ost jeg handlet i går og betalte 201 kroner for det. Den norske osten hadde en kilopris på 450 kroner. Det kan jeg synes er dyrt selv om den var god. Deretter tenker jeg: er det så dyrt? Jeg har stor respekt for det faktum at produsenten nok får solgt alt de lager til den prisen; at det koster å produsere, modne og distribuere ost i dette landet. Så er jo 450 kroner kiloet likevel mye. Trekker vi ut momsen er vi på under 395 kroner, så vel 55 kroner kiloet skal staten ha uten å gjøre noe for det, bare ha. Og nå skal matmomsen opp. Har bodd i USA, det varierer rett nok mellom statene, men der jeg bodde hadde mat mellom 0 og 2,5% skatt. Et land som av mange ikke er sett på å være spesielt sosialt anlagt. De skattlegger i hvert fall ikke maten til folk i nevneverdig grad. Så e det jo det at de færreste av oss kjøper ost i kilovis når vi snakker om denne kvaliteten.

Dette vet jeg ikke men jeg tenker at de som har etablert gardsysteri har gjort det fordi de gjerne vil være bønder og gjøre noe med melka selv om de ikke har avtale, som det heter. De bygger lokale arbeidsplasser, og lager kortreist mat. Tine prøver vel å sentralisere meieridriften så godt de kan. For å si det litt flåsete så er det de som får minst (om noe) for å gjøre det som gjør mest for å drive distriktspolitikk.

Så jeg betaler 450 kroner kiloet fordi osten er god. Det er håndtverk, men jeg kjøper litt mindre. Flere å dele på. Majoriteten av oss kjøper fremdeles gulost i en eller annen form til mellom 50 og 90 kroner kiloet. Industrielt produsert sentralt et sted og subsidiert av staten.

Jeg vet ikke, men jeg tenker at så galt er det.

Det er jo en paralell her til spekeskinke. Jeg betaler gladelig hva det skal være for god spekeskinke i Spania. Og god er den. I Norge har vi ødelagt den. Det tar det år å bygge opp igjen. La vi ikke gå i den fella for osten. Vi har nok gulost som det er. Soyaost. Revet. Hva er nå egentlig Revet?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.