Hva ble det nå til med juleostene da?

Nå har jeg tatt juleferie, det blir ikke noe mer handling før i romjulen. Hadde tenkt på en mild og myk ost i tillegg til det om allerede er i hus, men slik ble det ikke i dag. Det var vel med gode oster i dag som med kirken på julaften. Trengsel.

Burde ha gjort det i går da jeg var innom Gutta for å hente en av flere oster som Matcompaniet så generøst har sendt meg. Hollandske, slett ikke Edamer og på ingen måte industrioster. Tvert imot, Gouda og småskala så det holder. Det kan jeg godt like alle dager i året og i særdeleshet til jul.

Faste oster

Så de faste ostene er alle hollandske. l’amuse Boerenkaas Gouda som dessverre er pasteurisert, Wilde Weide er en annen bondegårdsost som er både økologisk og upasteurisert. I tillegg kom det en etternøler: Baby kaasje blank. Det er også en Gouda, upasteurisert og modnet hos l’amuse (ja det er slik de skriver det.) Den siste så for øvrig ut som den hadde vært rundt en stund.

Blå oster

De blå. Julen må ha blå oster, ellers blir det ikke helt jul, synes jeg. Men altså mine blå er en økologisk Cropwell Bishop Stilton. Stilton er og blir, men har på ingen måte alltid vært, pasteurisert. Det er en annen historie. Stichelton begynte der upasteurisert Stilton sluttet, for å si det slik. Fra riktig område og gjort slik Stilton opprinnelig ble gjort, altså upasteurisert. Vært via Neal’s yard denne. Naturlig det siden de har vært med på å strte opp dette gårdsysteriet. Til sist et godt stykke Blå Vägen. Norsk med andre ord. Vi har mye å være stolt av i Norge ut i blåmuggoster.

Ellers ganske skrint

Nå holder det som er nevnt i massevis, men hadde tenkt at vi skulle ha en myk koseost, så som er Brillat Savarin, Explorateur eller noe lignende. Men altså, etter en lang handlerunde så gikk jeg litt lei, eller heller litt utålmodig, og tenkte at det blir en fantastisk jul med de ostene jeg har.

Jeg har imidlertid en St. Marcellin. Fransk upasteurisert kumelksost fra Rhône-Alpes. Modnet av Mons, så det er en fortreffelig ost. Vi har myke oster i hus. Bare så det er sagt.

Drikke

Vel, et assortert utvalg hvite og røde viner. På den hvite siden litt burgundsk hvitt men mest tysk riesling. Og så et par halvflasker portvin, ikke noe veldig avansert. Tawny og LBV. Så får vi se hvordan det går. Blir nok bra skal du se.

2 thoughts on “Hva ble det nå til med juleostene da?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.