Høstens utfordring

De som står tidlig opp ligger litt foran resten. Derfor er jeg glad for at jeg står tidlig opp. I dag lå det en fersk utfordring på Facebook. Fin start på dagen. Middagsinvitasjon der billetten er modne oster til nebbiolovin. Nå har jeg en mistanke om at det i all hovedsak vil være Baroloviner og mange av til dels edel årgang. Det er en vinverden jeg ikke er i sånn til daglig må jeg innrømme, ikke at jeg ikke vil, men det er vel prioriteringer det også. Det eldste jeg har drukket av Barolo er 1961. Var god den. Og uten ost var det også.

Her tror jeg grunnregel nummer en må komme til anvendelse. Vinen og området er gitt. Da må jeg finne oster fra tilnærmet samme området også, og som går til moden nebbiolovin. I praksis betyr dette oster fra Piemonte og fjellene mot Frankrike og Sveits. Som er modne. Og de finnes, i Italia. Kanskje her også, og hvis ikke må vi få dem hit. Sånn er det.

Vi har noen flinke både butikker og importører, så det lar seg vel ordne. Eller hva sier dere?

Oster fra nevnte områder skal da være ganske bankers. Vel, «it stands to reason». Det skal smakes og vurderes først. Din fasit er ikke nødvendigvis min fasit i ost- og vinverden selv om det som sagt finnes noen grunnregler.

Dernest bør vi prøve oss ut i litt mer ulendt terreng, nei vi snakker ikke chèvre og slikt. Fjelloster har imidlertid en tendens til å være faste, så jeg må finne noen myke også. Og et finnes noen myke rødvinsoster der ute, om enn ikke i utgangspunktet nødvendigvis tilpasset nebbioloviner, men det kan likevel godt være. Det er nå noe vi skal finne ut av. Har noen idéer om det også. Det er ikke slik at ost og rødvin er ost og rødvin. Ikke ost og hvitvin heller.

Dette kan se ut som om det kommer til å bli grusomt mange oster, men det blir det nok ikke. Og hvilke oster? Det vet jeg kke ennå, men jeg har en forholdsvis lang liste som jeg må legge fram for min ostehandler i en slags prioritert rekkefølge og så får vi se hva som går an å få tak, er i sesong osv.

Og hvordan det hele gikk skal vi komme tilbake til. Først skal jeg til Frankrike en tur.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.