Høstens smakinger.

Høstens smakinger, ja. Tydelig at det er siste feriedag i dag. Denne ostebloggen startet ut med franske oster, en fortsettelse av TastefulMoments.com som jeg har latt hvile i hvert fall inntil videre.

Så har fortjent nok norske oster kommet med. I hovedsak er jeg opptatt av upasteurisert ost, men det finnes altså gode pasteuriserte oster også, så de må selvsagt med. Nå er det blitt mye norsk ost og norsk natur og mye norsk osteopptur. Det gleder meg. Det er fantastisk mange norske ostefolk rundt omkring. Ja, ja Bo; danske også!

Hvis jeg skal kalle det et norsk osteeventyr så minner det meg litt om USA. Folk har en lidenskap og starter opp. Har ikke nødvendigvis studert meierifag i alle år, men evner å tilegne seg den kunnskap som trengs. Søker gode råd og får det til. Dermed ikke sagt at det er noe galt i å studere meierifag, skulle gjerne hatt litt mer basiskunnskap om ost selv, jeg.

Men jeg satt her og leste litt og ser at det er en del oster jeg har lyst å smake utover høsten. Noen nye og noen gjensyn. Med ett unntak er de franske. Nå kommer jeg til å smake mange andre også, så ikke vær redd for det. Vi har utmerkede ostebutikker i Oslo, som overrasker og sender meg ut døren med andre ting enn jeg hadde planlagt. Det er også Matstreif og Mathallen åpner i oktober.

Men altså det er noen franske oster jeg har spesielt lyst å smake.

St. Nectaire, Abondance og Comté reserve. Alle kumelksoster og laget litt opp i høyden. Upasteuriserte selvsagt. Dette er ikke ukjente oster, men høsten er litt riktig årstid for denne typen.

Så er det noen geitoster jeg slett ikke har smakt før. Tomme de Bois Noirs, St. Hannois, Chevre d’Aquitaine og Tomme Jurançon. Til slutt den blå sauemelksosten Persille de Malzien. Avhengig av sesong skal alle disse være tilgjengelig i Norge. Det var litt av poenget. Så får vi nå se da. Hvis ikke skal jeg til Burgund i oktober med base i Beaune, og det finnes nok en ostebutikk der. Alain Hess er det visst en som heter.

Så er det en litt større utfordring. Constant Bliss vs. Chaource. Den førstnevnte amerikansk og upasteurisert. Da rett nok lagret i minimum 60 dager. Chaource er nok å få tak i. De er veldig like disse to. Det betyr i praksis at Jasper Hill Farm i Vermont lager en Chaource-kopi. Lager kopier er det mange som gjør. Men Jasper Hill Farm er flinke med det de gjør, så det hadde vært morsomt å smake disse to sammen. Med et glass Brut Champagne.

Så da er litt av høsten «planlagt». Det forutsetter selvsagt at jeg får tak i dem. Jeg er ikke i den situasjon at jeg bare kan sette meg på flyet eller i bilen og ta en tur. Der skulle jeg gjerne vært. Jobber med saken.

2 thoughts on “Høstens smakinger.

  1. St.Hannois er så vidt jeg vet en kumelksost laget som en chevre. Har tatt inn et par til deg… Har forøvrig meget god St. Nectaire fra tunnelen!

    1. Ja, der kan du se. Flott at noen ikke bare leser men gir tilbakemeldinger også, takk. Da kommer jeg innom i ettermiddag. Det blir en fin helg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.