Høstens ostesmakinger

Høstens ostesmakinger skrev jeg litt om i slutten av juli. Det var mer om et ønske enn hva som er planlagt, for det er det lite som er. Det er smått med organiserte ostesmakinger til forskjell fra vin, og markedet er nok dessuten vesentlig mindre, selv om interessen for ost er for oppadgående. Godt er det. Det er bare å se på engasjementet adviseringen av ny ostetoll utløste.

Noen av ostene på listen er blitt smakt. St. Haonnois, Tomme de Bois Noirs. Tunnellmodnet St. Nectaire likeså. Persille de Malzien; veldig god og et godt alternativ til Roquefort.

Noen italienere

Dessuten er det blitt noen italienske som ikke sto på listen i det hele tatt, men som ble et velkomment bekjentskap. Asiago og Branzi, begge faste. Salva Cremasco og ikke minst Robiola di Roccaverano, en fantastisk chèvre-type.

Burgund nå i oktober

Et par chèvre står igjen, og kanskje må de utstå til ny sesong. Jeg får se når jeg kommer til Frankrike om en tre ukers tid. Dessuten er det noen faste oster jeg gjerne tar med hjem til Norge. Og siden vi skal til Burgund så står både Epoisses, Soumaintrain og kanskje en Ami du Chambertin på listen. Den første og siste er lette å få tak i her i landet, men det er en egen sjarm å ta med noen stinkeoster hjem på flyet.

Norske oster

Det ligger flere norske oster i kjøleskapet og godgjør seg også. Kommer til dem, det er sankingen fra Matstreif, og jeg har ingen hast. Skal jeg si noe kritisk om ny norsk ost, altså gårdsost, så er det at variasjonen er litt liten. Med unntak av Munkeby og Knudenosten så er det enten blåmuggost av kumelk eller faste oster. Så vet jeg at noen tilvirkere for eksempel har hvitmuggoster i sortimentet, men det er de blå eller faste ostene som er fremtredende. Og kvaliteten er generelt høy, for all del. Dere er flinke!

Franske oster

Det er det som er så fantastisk med fransk ost; variasjonen. Og fokuset. De er så mye mer opptatt av ost enn det vi er selv om vi kommer etter. Derfor er det også viktig å få med meg noen oster som jeg ikke har sett her i landet, men som jeg har på listen. Gleder meg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.