Høg-Knuden

Hva gjorde vi i gamle dager da vi ikke hadde sosiale medier? Det var nettopp der jeg fikk vite at Bo på Aurenes gardsysteri er ute med ny Knuden, det vil si en variant som er laget i Charollais-former som har fått navnet Høg-Knuden. Visste jo at han har syslet med tanken. Desto hyggeligere at den er ute.

Jentene hos Gutta fikset det

Jeg fikk da reservert meg en, gjennom sosiale medier selvsagt, så takk til Gutta på Haugen for den. Det er vel mest jentene som styrer tror jeg. Fikk plukket den opp lørdag ettermiddag etter dugnad på Steinerskolen.

Høg-Knuden.
Høg-Knuden.

..og dommen er..

Noe lørdagskos med ost ble det ikke, derimot en lite «treat» på søndags formiddag. Å jo da, det er en flott ost, fin geitesmak uten at det går over i fjøs. Myk og kremete konsistens helt gjennom, tilløp til litt flytende ostemasse rett under skorpen. For øvrig et Knudenkjennetegn det der. Den er jo mye høyere denne, derav navnet og dermed modnet noe lengre. Smaken er fyldig og rund, men ikke spesielt lang. Litt overraskende akkurat det. En ost du kan spise mye av og kose deg med. Blir nok ikke lei den for å si det slik. Fin bitterhet. Myk og knudrete skorpe med veldig off-white farge.

Høg-Knuden og en vakker solnedgang

Høg-Knuden passer i beskrivelsen en tidligere fransklærer på Franske Kultursenteret her i Oslo ga en gang: Toppen av lykke er Chèvre på terrassen med et glass Sancerre en sommerkveld mens solen er i ferd med å gå ned. Amen!

Tilgjengelighet

Er vel tigjengelig på noen ostespesialer, skal ikke si mange. Og har de ikke Høg-Knuden så får du spørre etter den. På en måte tror jeg denne osten er blitt smyglansert så det kan hende ikke alle vet om den ennå. Da har du jo Knudenosten, ikke noe dårligere alternativ det, bare litt annerledes.

Å drikke til

I forhold til Sancerre tenker jeg imidlertid for denne ostens skyld å dra litt lenger øst, og vil anbefale en ikke alt for avansert hvit burgunder. Girardin Bourgogne Chardonnay Terroir Noble synes jeg er en flott vin til hverdags (og helg også) og skulle passe flott her. En vin som dessuten er tilgjengelig på stort sett de fleste Pol.

Vel bekomme!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.