Håndvåpen vs Ost

USA er et merkelig land. Våpen er tillatt i alle stater, automatvåpen er rett nok begrenset og i noen stater er det vel ikke lov. Så det varierer litt. NRA, National Rifle Association er en av USA’s mektigste, sterkeste, mest aktive lobbyorganisasjoner.

På noen områder er amerikanere veldig konservative. De har slik sett fremdeles the wild west sittende i genene. For det er nettopp retten til selvforsvar som går igjen som begrunnelse for kravet om våpenbesittelse. Så er nok dette en vond sirkel som er vanskelig å komme ut av. Kriminelle har våpen og bruker dem gjerne, da må de som forsvarer seg ha våpen også. Jeg har bodd i USA, uten våpen. Det funket.

Så dør det ganske mange på grunn av våpenulykker i løpet av et år fordi det ligger ladde våpen rundt i boder og kott og under senga. Det er prisen å betale.

Men altså, mens våpen er en menneskerett som rett nok tar livet av ganske mange folk i løpet av et år, i USA tenker jeg på nå, så er upasteurisert ost forbudt. I alle stater. Uten at det er grunn til å tro at det ville tatt livet av så mange i løpet av et år. Det vil si, upasteurisert ost som er yngre enn 60 dager er forbudt å selge. Upasteurisert ost i land der det er tillatt, tar i utgangspunktet ikke livet av så mange mennesker, meg vitende, men ansees tydeligvis farlig nok i USA til at det er forbudt. Men etter 60 dager er alle potensielt farlige bakterier døde.

Da går de glipp av mye god ost, for eksempel innenfor genren chèvre. Den er gjerne upasteurisert og sjelden 60 dager gammel. Mangel på denne livets glede er tydeligvis en grei pris å betale. Nå er det amerikanske markedet stort nok til at det lages pasteurisert chèvre som sendes over. Men det er ikke det samme.

Likesom behovet for våpenbeskyttelse sitter i ryggmargen til de fleste amerikanere (slett ikke alle og en voksende opinion er imot) sitter skrekken for den livsfarlige upasteuriserte osten.

Det lages upasteurisert ost i USA, Jasper Hill Farm blant annet. Jeg vil også tro at en god del vellagrete alpeoster finner veien over. Men skepsisen er stor blant den vanlige konsument. Amerikanere er vettaskremt for mye, men tydeligvs ikke våpen.

Når jeg har harsellert litt med dette, jeg ble inspirert av en Facebook poster, så skal det også sies at det lages mye velsmakende ost i USA. Ysting er et voksende håndverk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.