Gratulerer med dagen, Frankrike

Siden det er 14. juli i dag tenkte jeg at det kunne være på sin plass og gå litt tilbake til utgangspunktet. For mitt utgangspunkt var definitivt Frankrike, ostelandet frem for noen. Nå er det ikke slik at et ikke tilvirkes god ost andre steder eller at andre land ikke har noen lang ystetradisjon, for det er det flere som har. Og stemmer historien, så startet det hele i Mesopotamia et sted. Men Frankrike har et eget forhold til sine oster og hvor de kommer fra, en stolthet litt utenom det vanlige og ikke minst lang ostetradisjon. En tradisjon som nesten daglig blir utfordret, men dessverre ikke på en positiv måte.

Frankrike
Valençay, Tomme de Savoie og et glass Champagne i anledning dagen.

Selvsagt ost og vin fra Frankrike

Valençay har jo et visst politisk perspektiv over seg, og det var politikk som skapte utgangspunktet for dagen i dag. Valençay er en geitost, chèvre, fra Loire og bærer samme navnet som slottet til den franske statsmannen Talleyrand. Så finnes det også en anekdote om hvordan osten fikk sin form, men det er vel tvilsomt som den er sann, men fin er den. Kom på et kurs så skal du får høre den. Osten er kritthvit bak en en skorpe av litt aske, salt og blomstrende vekst.
Tomme de Savoie er fra mitt favorittområde, Savoie. Det er noe eget og majestetisk med fjell, det gir en egen frihetsfølelse. Fra dette området kommer altså Tomme de Savoie. En av de eldste ostene fra Savoie, og i utgangpunktet ystet som en mager ost av melken som var til overs etter at de hadde kjernet smør på gårdene. Opplever vel at Tomme de Savoie blir betraktet litt som en hverdagsost sammenlignet med de vesentlig mer berømte Beaufort og Abondance. Det får heller være, i så fall er det en ost som går utenpå det meste av hva vi har å by på av hverdagsoster her til lands. Mykere enn De fleste alpeoster og en naturlig gråaktig skorpe, som du godt kan smake på. Tomme de Savoie er forresten den enste osten med beskyttelse som kommer med varierende grad av fettinnhold. Det betyr at i dag er ikke ystingen av osten så nær knyttet til kjerning av smør som den var til å begynne med..
LES OGSÅ: Slik blir Beaufort til.

Utfordringene

Som nevnt så utfordres de franske ystetradisjonene daglig. Noen ganger er det industrien som utfordrer, som vi ser i Normandie og tilvirkning av Camembert. Store meierikonsern kjøper opp mindre håndverksysterier og strukturerer det hele. Det blir for mye plunder og heft med alle tradisjonene. Ikke er det lønnsomt heller. Til forskjell fra vin er det vanskelig å få ut en rettferdig pris for en håndverksost, sammenlignet med industriprodusert ost. Selv i Frankrike. Meierikonsernene tjener grovt. Gårds- og håndverksysteriene lever mer eller mindre fra hånd til munn. Og er det ikke de store som utfordrer de små og tradisjonene tillike, så er det myndighetene. Der også. Det er altså ikke bare hos oss. Tradisjoner som har bragt oss dit vi er i dag, blir tydeligvis mer og mer skumle.

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.