Gouda eller Edamer til julefrokostbordet?

Hva skal du velge til jul? Gouda eller Edamer? Typisk på julebordet er av en eller annen grunn Edamer. Men hva er forskjellene mellom de to? Navnet er den mest åpenbare selvsagt, men det blir litt lettvint. Byen Edam ligger i Noord-Holland og Gouda i Zuid-Holland. Så rent umiddlebart så kommer de fra hver sin region. Imidlertid, så greit er det ikke, for jeg har også skrevet om en Baby Gouda som kommer fra Noord-Holland. Opprinnelig derimot, var det som nevnt over. I dag velger de nok hvilken ost som skal ystes uavhengig av geografi.

Likt og ulikt

Edamer kommer som kjent med voks, eller gjorde i hvert fall det. Mest kjent er den svarte og den røde, der den svarte er modnet lengst. Grei regel for så vidt, men det trenger ikke være slik, du kan få Edamer med gyllen skorpe. Gouda har en tynnere og ostegyllen skorpe, mer likt fjellostene. Edamer er veldig kompakt, mens Gouda har om ikke utstrakt, så i hvert fall en viss hullsetting. For å ha sagt det; begge er kumelksoster.

Helmelk eller fettredusert melk?

Den viktigste forskjellen er vel kanskje at Gouda ystes av helmelk mens Edamer ystes av, om ikke ren skummet melk, så i hvert fall delvis. Det gjør denne osten tørrere og blir en typisk ost for ostehøvelen. Det er kanskje også en av grunnene til at vi her i landet spiser mye Edamer-type til jul. Ost for brødskiva.

Gouda eller edamer
Gouda boerenkaas og juleøl – en flott kombinasjon.

Gouda er mer kremete og fetere enn Edamer. Jeg synes Gouda har best smelteegenskaper av de to, naturlig nok siden den er fetere.

Edamer er som vi kjenner den, kulerund, men kan også ha en brødliknende form. Gouda er gjerne formet som et hjul, men det finnes Baby Gouda som er kulerunde.

Urostene

Verken Gouda eller Edamer er nye oster, tvert imot de hører med til de hollandske urostene. Gouda er kommersielt mye viktigere enn Edamer. Det meste av både Gouda og Edamer som fremstilles i Nederland og eksporteres, er forholdsvis uinteressante industrioster av pasteurisert melk. Skal du ha skikkelig vare så må du se etter Boerenkaas, altså bondeost. Det er rundt 350 gårder i Nederland som tilvirker ost selv fra egen melk og kanskje melk fra nabogården. Wilde Weide, Baby Gouda og Boerenkaas Edammer (ja, det er riktig skrevet) har tidvis vært tilgjengelig i Norge.

Hva blir det? Gouda eller Edamer?

Så den viktigste forskjellen mellom Gouda og Edamer er melketype, alså fettfattig melk for Edamer og helmelk for Gouda. Begge lagrer godt og kan fås i meget forskjellige modningsgrader. Personlig vil jeg nok anbefale velmodnete oster.

Å drikke til

Dette er oster for rødvinselskere. Her kan du trå til med Cabernet Sauvignon, men la den være moden og i hvert fall så godt laget at eiken er vel integrert. Ellers vil hvitt alltid gå flott, i dette tilfellet fransk Chardonnay eller europeisk Riesling, selv om en Riesling fra The Pacific Rim, med et snev av restsødme, også vil egne seg godt.

(Dette er en revidert post som første gang ble publisert på bloggen januar 2013.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.