Gorgonzola

Det meste, med unntak av temperaturen, minner oss om at det er høst ute. Tiden frem mot jul, og julen inkludert er tid for blåmuggost. Fyr på peisen og gjerne akkompagnert av en vin som har litt sødme i seg. Kan bli kos av mindre enn dette.

Gorgonzola er en gammel ost. Mens vi var på «rape and pillage»-tokt i Skottland og Nord-England så henga italienerne seg til å yste Gorgonzola og slikt. Flott det. Kanskje spilte de serenader også. Hvis alle gjør det de er best på, så går verden fremover og alle trives. Noe bare det.

Nord-Italia

Gorgonzola er fra Lombardia og Piemonte. Kommer i to varianter; Dolce som er silkemyk og ren nytelse, samt Naturale eller Piccante som, litt avhengig av lagringstid, vil utfordre både deg og munnhulen din. Ost skal utfordre innimellom.

Dolce

Dolce kommer gjerne i halve hjul på rundt fire kilo. Den er ystet av helmelk fra bare en melking, for eksempel morgenmelk. Myk og kremete og med et snev av nøtt i smaken. Blågrønne årer som kommer fra Penicillium glaucum som er den muggsoppen som i hovedsak brukes for Gorgonzola.

Det finnes noe som heter «Dolcelatte». Styr gjerne unna. Det er en helkommersiell industriost.

Naturale eller Piccante

Naturale eller Piccante er for det første en mye større ost med sine 12 kilo. Dernest tilvirkes den noe annerledes og modnes lengre, om enn i varierende grad. De største forskjellene er at den ystes av morgen- og kveldsmelk blandet, samt legges i en mild saltlake en ukes tid før den prikkes og Penicillium glaucum tilsettes. Du får la det være opp til humøret å avgjøre om du skal velge Dolce eller Naturale. Og kanskje litt hva slags vin du har å skylle det hele ned med. Au da!

Gorgonzola piccante Ekstra lagret
Gorgonzola piccante Ekstra lagret

Det sies at Piemonte gjør Dolce best, mens lite overgår en Naturale fra en fjellgård i Lombardia.

Pasteurisert

Skal det være en slags sorg knyttet til Gorgonzola, så må det være at den er pasteurisert. Men med den røffe behandlingen muggsoppen gir osten, er det nok ikke godt å kjenne noe forskjell.

Å drikke til

Her kan du velge ganske raust i både hvitt og rødt. Til Dolce hadde jeg holdt meg til en søtlig hvitvin. Gjerne en Asti Spumante. Til Naturale kan du godt være røffere og velge en stor rød fra samme område. Alternativt en god Amarone.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.