God jul, Blå jul.

Funderete litt her for en uke eller to siden om hvor sunt ostegentlig er. Vel jeg var hos legen på en årlig sjekk og kolesterolet er akkurat der det skal være. Jeg spiser en anselig mengde ost i løpet av et år. Er ikke slik som nipper til en liten bit og så spytter den ut. Nei, her spiser vi ost.

Min julegave

Det første som skjedde var at jeg fikk en kommentar om at ost ikke er farlig for koesterolet. I motsetning til melk. Grunnen er at konsummelk homogeniseres, dvs. fettet knuses og finfordeles for å si det litt folkelig. Det gjør at vi ikke får denne fløtetoppen vi hadde i gamle dager. Men det gjør også at fettet i melken kommer i en form som kroppen ikke kjenner igjen. Det skjer jo ikke med melken som ystes. Og litt populært og ganske så uvitenskaplig så er det det som gjør melk usunt og ost sunt. Når det er sagt, melk har sikkert andre kvaliteter som det er verd å ta med seg.

Så kom det en artikkel i Medical Hypothesis om at en av grunnene til at franskmenn lever lengre og færre dør av hjerterelaterte sykdommer er inntakeet av blåmuggost. Grunnen er at blåmuggost har betennelsesdempende virkning. Og denne egenskapen øker til lengre osten er lagret. Så vellagret blåmuggost er et funn for helsen. Det fantastiske, for enkelte i hvert fall, er at blåmuggost også har visse anti-aging egenskaper. Bort med kremer – Spis blåmggost! Kunne du fått en bedre julegave i grunnen?

Spise mugg??

Og vi nordmenn som er litt skeptisk til mugg. Tenk å spise mugg, kan vi det? Hvor ofte får jeg ikke spørsmålet om blåmuggost er trygt å spise, om muggen utenpå hvitmuggost kan spises og så videre. Ja det kan du trygt spise og til og med ta med en helseeffekt.

Det franske paradoks

Det har lenge vært fundert på det franske paradokset. Ganske fett kosthold men en av verdens laveste forekomster av hjerterelaterte sykdommer i befolkningen. Utstrakt bruk av olivenolje og høy andel friske grønnsaker har lenge vært antatt som grunnen, nå har altså blåmuggost blitt tillagt listen.

Så spis din ost med god samvittighet, spis gjerne mer blåmuggost – den hører også julen til.

Ønsker deg en riktig God Jul!

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.