Gäsene Julspecial

Vi har mange juleoster her i huset, men hvert år har vi en som vi har latt ligge en stund. Det er jo veldig vanlig med en Edamer til jul, sikkert fordi den tradisjonelt har hatt så fin rød voks. Vi har imidlertid prøvt å variere litt. Og for all del, vi har hatt noen fine hollandske oster også, men kanskje ikke akkurat Edamer. Bare nevner Wilde Weide.

Svensk

Vel, i fjor rettet vi blikket mot Sverige for å se hva de hadde å by på. Det hadde de jo.

Det der hørtes jo veldig planlagt ut, sannheten er vel mer at vi var på en forholdsvis sjelden handletur til Nordbysenteret rett over grensen fra Svinesund.

Gäsene Julspecial

Så der lå den da, osten Gäsene Julspecial, klar for å bli konsumert i fjor. Men jeg ville det ikke slik. Det er jo en halvfast ost, til og med vokset med rød voks og utenpå der pakket i tykk plast. Jeg tenkt som så at denne tåler godt et år i kjøleskapet. Og det har den gjort, ikke nødvendigvis til alles velbehag som det heter i julesangen; den har tatt litt plass. Sylinderformet som den er og veier et godt kilo.
SONY DSC

Jag är inte sjuk, jag är bara svensk

Og svensk er denne osten; svenske oster har et annet uttryk enn de norske. Dette gjelder både smak og konsistens. Til og med hullsettingen er annerledes på de ostene som har hull. De snakker om «pipig» med mange små hull.

Smaksnotater

Hva skal vi si om denne osten da? Veldig svensk for å starte der, kjenner også at den har lagret et år ekstra, det gjør at den blir litt kremete i munnen og har et snev at dette grottepreget som enkelte oster får etter noe tids lagring. Litt nøttete, som nok mer er en assosiasjon enn konkret smak. Konsistensen kan minne litt om Gräddost; smaken er imidlertid mye mer markant, men på ingen måte skarp.

Gjessene

Gäsene betyr altså gjessene på norsk, og navnet kommer rett og slett av at i gamle tider var dette et område som var invadert av gjess. Der det når beiter kyr, har det tradisjonelt beitet gjess. Men vi snakker om middelalderen og fremover. Meieriet ligger i Ljung i Västergötland, en times tid inn i landet fra Gøteborg og er et kooperativ som eies av 43 bønder, selv om ikke alle leverer melk. Etablert i 1931 og er Sveriges minste meierikooperativ. Har til og med ostebutikk så det er bare å stikke innom hvis du er på de trakter.

Den eneste hindringen for å ta dem til mitt hjerte er altså at de pasteuriserer melken. Sett slikt.

Nest års juleost er for øvrig ikke bestemt ennå.

Del ostekunnskapen med andre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.