Fortvilt mye ost i kjøleskapet

Det er jo noe med at når du står der i butikken midt blant så mye god ost, så er det vanskelig å begrense seg. Det ble 18 forskjellige oster som jeg ikke hadde smakt før. Noen hadde jeg heller ikke hørt om. Det synes jeg er morsomt, og så tenker jeg på hvor mange flere oster som er der ute, som jeg har til gode å oppdage. Kjekt. Men altså, å ha kjøleskapet fullt av ost, er et privilegium!

Ost fra to butikker

Jeg hadde på forhånd plukket meg ut to ostebutikker, der jeg antok at den ene var litt bedre enn den andre. Jeg fant den andre først og ble særdeles gledelig overrasket. Intimt, godt osteutvalg, ryddig og pent, samt en dame, som nok var innehaveren, som var på tilbudssiden.

Jeg hadde lett litt etter den første butikken, men tenkte at om jeg ikke fant den så var jeg fornøyd. Litt tilfeldig så ramlet jeg over den første butikken også. Midt inne i et halvveis nedlagt lite kjøpesenter. Det så i hvert fall slik ut for meg. Men der var den, lite annet enn en ostedisk. Ikke den helt store stemningsskaperen med andre ord. Men de hadde oster, og jeg kjøpte oster, fra en liste jeg hadde skrevet på forhånd. Denne butikken hadde nemlig en egen hjemmeside hvor utvalget sto. Da var det bare å gjøre litt research, notere ned og satse på at de hadde dem inne. For de fleste så hadde de det. Da endte jeg altså opp med 18.

ost
Bouton de Culotte, Frankrikes minste ost?

En av hver

Selv om ferske geitoster er små, hadde jeg vett til å kjøpe bare en av hver. Med ett unntak, den som nok ansees som Frankrikes minste ost, Bouton de Culotte. Bukseknappen med andre ord. Jeg dro til med to.

Men selv om geitostene er små og jeg har handlet bare en av hver, så har jeg mye ost i kjøleskapet. Og så er det å få nyte dem. Alle er fotografert og smakt, det er det første jeg må gjøre. Så blir jeg fanget av dagliglivet straks jeg er tilbake. Skulle hatt en uke fri jeg, etter en slik tur. Har vel bare frem til helgen, før noen av dem bikker over. En er i hvert fall lovlig stram allerede. Det er litt av sjarmen.

ost
Tomme de Piton – en ost ingen har hørt om!

Noen oster var fra Loire, noen fra Midi-Pyrenées og noen fra Macôn-området. Altså en god spredning der. Om du skulle leve i den villfarelsen at Chèvre bare kommer fra Loire, så gjør den ikke det. I tillegg l’Abbaye de Tamié, Vieux Lille og sauemelksosten Claousou. Og enda noen andre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.